Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministri sa dozvedia, ako sa bude vyberať poradca k zavedeniu jednej ZP

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministri sa dnes budú opäť venovať téme vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská na zasadnutie vlády predložila návrh podmienok tendra na poradcu k zavádzaniu unitárneho systému verejného zdravotného poistenia.

Oceňovať by mal napríklad hodnotu súkromných zdravotných poisťovní. Ako vyplýva z materiálu, podmienky majú byť nastavené tak, aby súťažili firmy so skúsenosťami. Odmena sa môže pohybovať na úrovni troch miliónov eur.

"Pri takýchto rozsiahlych a komplexných transakciách je potrebná účasť kvalifikovaného poradcu, disponujúceho personálnymi a technickými kapacitami a dostatočnými skúsenosťami," poukázalo ministerstvo. Poradca má byť známy do augusta. Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne sa zrealizuje v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Má sa tak stať v budúcom roku.

Novela Exekučného poriadku zavedie prísnejšie pravidlá pre exekútorov. Jedným z kľúčových bodov je nový spôsob obsadzovania funkcie súdneho exekútora. Menovať ho bude minister spravodlivosti výlučne na základe výsledkov výberového konania.

V súlade s tendenciou zvyšovania odbornej úrovne uchádzačov o túto profesiu príde k predĺženiu praxe exekútorského koncipienta z doterajšej trojročnej na päťročnú prax. Zakotví sa tiež povinné vzdelávanie súdnych exekútorov a exekútorských koncipientov.

Vo vzťahu k disciplinárnemu konaniu sa zavedie náhodný výber disciplinárneho senátu zvlášť pre každé konanie, pričom celý jeho priebeh, ktorý doposiaľ upravoval vnútorný predpis komory, bude upravený zákonom.

Vláda má na programe aj novelu geologického zákona. Na jej základe by sa pri územnom plánovaní mali brať do úvahy aj údaje geologického charakteru, a to najmä v súvislosti s možnými zosuvmi pôdy. Týmto spôsobom sa zabezpečí tzv. systém predbežnej opatrnosti a prevencia nežiaducich stavebných zásahov do rizikových území. Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných vyše 21.000 svahových deformácií, ktoré zasahujú na takmer 5,25 percenta rozlohy krajiny.

Na 61. schôdzu je zaradená aj pravidelná informácia o vývoji dlhu zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni. Tie jej ku koncu apríla dlhovali na neuhradenom poistnom vyše 61,5 milióna eur. Od konca minulého roka tak došlo k nárastu o vyše 12,8 milióna eur.

Kabinet sa bude zaoberať medzinárodnou zmluvou o obchodovaní so zbraňami. Tá položí základ pre čo najvyšší univerzálny v tejto oblasti. Dôslednou kontrolou obchodu so zbraňami sa má predchádzať rizikám jeho nelegálneho presmerovania a nekontrolovanému hromadeniu zbraní.

Dokument presne definuje prípady, kedy by malo dôjsť k zamietnutiu obchodu. Štáty majú zakázať obchody, ktoré sú v rozpore s opatreniami prijatými Bezpečnostnou radou OSN, zvlášť zbrojnými embargami. Ďalej, ak by prišlo k porušeniu medzinárodných zmlúv, prípadne by sa transfer zbraní mohol zneužiť na genocídu, zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny, či útoky proti civilným osobám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu