Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zdravotné poisťovne majú dostať čas na dohodu pred vyvlastnením do júna 2014

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – K prípadnej dohode medzi vládou, ktorá chce na Slovensku vytvoriť iba jednu štátnu zdravotnú poisťovňu, a akcionármi súkromných zdravotných poisťovní o odpredaji by malo dôjsť najneskôr do polovice budúceho roka.

Ako totiž vyplýva z návrhu transformačného zákona, ktorého znenie pracovnej verzie sa podarilo získať, ponuka na dobrovoľný výkup bude musieť obsahovať klauzulu, že k prevodu akcií v takomto prípade musí dôjsť do konca júna 2014.

Rokovania o dobrovoľnom výkupe akcií súkromných poisťovní majú trvať tri mesiace. Začnú sa vtedy, keď súkromní akcionári dostanú ponuku na dobrovoľný výkup formou návrhu na uzavretie zmluvy o kúpe akcií neštátnej poisťovne.

Návrh právnej normy v prípade dohody počíta s tým, že k vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne by prišlo od januára 2015. Pokiaľ by však do konca budúceho roka parlament neschválil návrh zákona o unitárnom systéme verejného zdravotného poistenia, predávajúci by mohol odstúpiť od zmluvy.

Ponuku na dobrovoľný výkup má dávať spoločnosť pre unitarizáciu po tom, čo dôjde k ohodnoteniu poisťovní. To sa má realizovať aj v prípade, že s ním nebudú súhlasiť. Posúdenie stavu poisťovní má zabezpečiť poradca, jeho odporúčania však nebudú záväzné.

Spoločnosť pre unitarizáciu má urobiť všetko preto, aby došlo k dohode s akcionármi súkromných poisťovní. "Toto úsilie sa prejaví v najmä v tom, že spoločnosť pre unitarizáciu, prostredníctvom ktorej bude štát konať, bude postupovať proaktívne, otvorene a poctivo," píše sa v zdôvodnení legislatívneho rámca.

Pokiaľ súkromné poisťovne nepristúpia na dobrovoľný výkup, má sa siahnuť po vyvlastnení. "Vyvlastnenie je prípustné, len ak vyvlastniteľ zabezpečil, aby vyvlastňovanému bol najmenej po dobu štyroch mesiacov známy jeho zámer vykúpiť akcie neštátnej poisťovne v súlade s týmto zákonom," píše sa v návrhu.

Vyvlastňovacie konanie sa začne na návrh vyvlastniteľa, po jeho začatí je vyvlastňovací úrad, teda Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, povinný do siedmich dní informovať aj verejnosť. Následne sa má do ďalších 30 dní uskutočniť ústne pojednávanie na prerokovanie návrhu na vyvlastnenie. Po vydaní rozhodnutia o vyvlastnení by mali akcionári súkromných poisťovní dostať peniaze do ôsmich dní.

Rozklad voči rozhodnutiu o vyvlastnení sa nezavádza. Do mesiaca bude možné podať opravný prostriedok na súde, čo by malo odkladný účinok. "Súd rozhodnutie o vyvlastnení preskúma iba v časti, v ktorej je napadnuté, pričom na tento účel môže zopakovať alebo doplniť dokazovanie, najmä môže dať preskúmať znalecký posudok, ktorý bol podkladom pre určenie primeranej náhrady za vyvlastnenie inému znalcovi," konštatuje sa v návrhu. V prípade, že by súd rozhodnutie o vyvlastnení zrušil, vráti sa vyvlastňovaciemu úradu na nové konanie.

Akcionári súkromných zdravotných poisťovní budú môcť o zrušenie rozhodnutia o vyvlastnení požiadať, pokiaľ nedostanú zaplatené, ako aj v tom prípade, že by k zlúčeniu štátnych poisťovní nedošlo do troch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o vyvlastnení. Táto lehota však nemôže uplynúť skôr ako 1. januára 2015. Zrušenie budú môcť žiadať aj v prípade, že by do konca budúceho roka parlament neprijal zákon o unitárnom systéme verejného zdravotného poistenia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu