Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Podľa Galka Glváč koná tak, aby niekoho s väčším vplyvom nenahneval

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý dnes opäť prišiel na Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS), buď kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 až 2010 nerozumie alebo ju kryje a marí vyšetrovanie, lebo ho niekto drží nakrátko.

Vyhlásil to dnes exminister obrany a člen kontrolného výboru Ľubomír Galko. "Koná tak, aby niekoho s väčším vplyvom nenahneval," myslí si opozičný poslanec. Naznačil, že by mohlo ísť o ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Nie je nijako tajná informácia, že pán Skuhra má vzťah s terajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a nemyslím si, že by sám minister Glváč siahol po Skuhrovi ako riaditeľovi Vojenského spravodajstva," podotkol.

Galko si zároveň myslí, že správa o údajnom tunelovaní VSS v rokoch 2006 až 2010 je pracovnou verziou originálu, ktorý bol skartovaný. Podstatná časť informácií v oboch dokumentoch je podľa neho totožná a nie je vôbec podstatné, či tam sedí do detailov úplne všetko. Opozičný poslanec zároveň žiada zverejnenie správy, ktorú má k dispozícii výbor. Tvrdí totiž, že konkrétne mená sa dajú vyčierniť. "Už je to dekonšpirované, nech sa to dá von. Nech sa dajú von aj tie sumy," apeloval.

Podpredseda SaS sa ministra na výbore okrem iného opýtal, či mu neprekáža, že súčasný šéf Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra aj niekdajší šéf VSS Juraj Šebo trávili dovolenku v Benine aj v spoločnosti Georgea Gansého. Ten mal podľa mediálnych špekulácii spravovať majetok niekdajšiemu šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Oficiálne mu robil osobného tajomníka. Minister vraj Galkovi povedal, že ho to nezaujíma a nevie kto Gansé je. "Minister by musel byť blbý, aby to nevedel. Akoby dával od Skuhru ruky preč a nemal na neho dosah," myslí si.

Galko zároveň potvrdil, že začal zbierať podpisy potrebné pod zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej by sa opozícia mala pokúsiť odvolať Glváča z funkcie. Dôvodom je, že minister neodvolal Skuhru, ktorý je podľa zverejnených dokumentov z tunelovania spolupodozrivý. "Už mám šesť podpisov, z toho len dva z SaS," povedal. Na zvolanie mimoriadnej schôdze ich potrebuje 30.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu