Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Freša mrzí koalícia partnerov SDKÚ a Fica: Pravica by mala byť alternatívou

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA – Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo trvá na tom, že pravica by mala vo všetkých samosprávnych krajoch postaviť alternatívu voči Smeru-SD. Rokovania vraj ešte prebiehajú. Frešo dnes zároveň priznal, že ho mrzí, keď partneri SDKÚ-DS idú do koalície so Smerom-SD.

Podľa Freša by mali stredopravé strany postaviť alternatívu voči Smeru-SD aj v Nitrianskom kraji, kde doteraz SDKÚ-DS pôsobila v slovenskej koalícii aj so Smerom-DS. Práve v tomto kraji mali dnes Smer-SD, KDH a SDKÚ-DS podpísať koaličnú dohodu. SDKÚ-DS to neurobila.

Dôvodom, prečo Tibor Tóth (SDKÚ-DS) na zmluvu svoj podpis nepridal, je spochybnenie jedného z bodov zmluvy, v ktorom sa KDH a SDKÚ-DS zaväzujú, že nepostavia svojho kandidáta na predsedu kraja. Prezídiu SDKÚ-DS sa tento záväzok nepáčil. SDKÚ-DS dostala od partnerov dva týždne na rozhodnutie, či sa ku koaličnej zmluve pridá.

Podľa Tibora Glendu (Smer-SD) sa všetky tri strany dohodli na znení koaličnej zmluvy ešte v piatok 24. mája. Na spomínanom spochybnenom bode Smer-SD trvá. Glenda pripomenul, že sociálni demokrati budú vo voľbách predsedu Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) podporovať súčasného šéfa Milana Belicu. "Bod, v ktorom sa naši partneri zaväzujú, že nepostavia svojho vlastného kandidáta, je pre nás principiálny," zdôraznil Glenda.

Podľa Radošovského KDH s touto klauzulou problém nemá. Belicu priamo podporovať nebude, ale nepostaví proti nemu ani svojho kandidáta. Glenda uviedol, že v prípade, ak sa SDKÚ-DS rozhodne postaviť vlastného kandidáta na predsedu NSK, vytvorí sa koalícia zložená iba zo Smeru-SD a KDH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu