Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ÚVO v akcii: Skontroluje sporné obstarávania od ROA pre viaceré ministerstvá!

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na základe podnetu opozičnej poslankyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) vykoná kontrolu sporných verejných obstarávaní rôznych služieb, ktoré pre verejné subjekty, vrátane viacerých ministerstiev, zabezpečovala Regionálna Obstarávacia Agentúra (ROA) so sídlom v obci Horné Plachtince.

V utorok to potvrdila predsedníčka ÚVO Zita Táborská. "Podnet od pani poslankyne Žitňanskej máme, evidujeme ho a pôjdeme do kontroly. Je predčasné robiť nejaké uzávery, uvidíme, čo povie kontrola," uviedla šéfka úradu.

Iné podnety na kontrolu v tomto prípade podľa Táborskej úrad nedostal. Na otázku, či by úrad vykonal kontrolu sám od seba po medializácii kauzy, odvetila, že už nie je dôvod sa nad tým zamýšľať, keďže majú podnet od poslankyne Žitňanskej. "Úrad je tak zahltený jednotlivými kontrolnými prípadmi, že nemáme priestor, aby sme vyhľadávali z vestníkov a išli účelovo na kontrolu," povedala predsedníčka ÚVO. Ku kauze obstarávania cez agentúru z Horných Plachtiniec sa nechcela osobne vyjadrovať. Zdôvodnila to tým, že videla len oznámenie o obstarávaní a informácie z médií. "Počkajme si na kontrolu a potom sa vyjadríme," dodala Táborská.

Žitňanská podala na ÚVO podnet na kontrolu obstarávania cez ROA 22. apríla. Domnieva sa, že spôsob zverejnenia týchto verejných obstarávaní nespĺňa zákonné kritériá transparentnosti, nediskriminácie, vytvárania súťažných podmienok a tým aj efektívnosti. "Očakávam od úradu, že vykoná kontrolu a bude konať v rámci svojich kompetencií, vrátane podania žaloby na súd, ktorou bude požadovať zrušenie už uzatvorených zmlúv," uviedla vtedy Žitňanská. ROA podľa nej možno formálno-právne spĺňa podmienky zákona na to, aby bola verejným obstarávateľom, ale de facto nie. Poslankyňa dodala, že starosta Horných Plachtiniec nevedel o dianí v agentúre a myslí si, že obec v nej figuruje ako "biely kôň".

Centrálne obstarávanie pre viaceré subjekty považuje predsedníčka ÚVO za dobrú myšlienku. Pripomenula, že súkromné firmy sa podľa zákona o verejnom obstarávaní môžu podieľať na zabezpečení centrálneho obstarávania spolu s verejnými obstarávateľmi, ale ako dodala, vo svete to nie je štandardné. "Je lepšie, keď sa na určitej úrovni zorganizuje centrálne obstarávanie, či už na úrovni jednotlivých ministerstiev alebo obcí a podriadených organizácií pod ministerstvami," myslí si Táborská. Vyžiada si to podľa nej asi zmenu zákona, v závislosti od ďalšieho vývoja po účinnosti poslednej novely verejného obstarávania od 1. júla.

Úrad pre verejné obstarávanie podľa jeho predsedníčky už začal čerpať peniaze zo zvýšeného rozpočtu aj prijímať nových zamestnancov. "Celý limit ešte nie je naplnený, ale postupne sa k tomu dopracovávame," dodala Táborská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu