Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Figeľ: Zásah do práv Čentéša na ÚS pretrváva, spis stále nemá zákonný sudca

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zásah do práv sťažovateľa Jozefa Čentéša, ktorý spôsobila predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková tým, že jeho spis chcela prideliť sudcovi, ktorý bol z rozhodovania vylúčený, pretrváva. Spis totiž stále nemá zákonný sudca Ladislav Orosz, ale zadržiava ho predsedníčka ÚS.

Vyhlásil to dnes predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ. "Postup predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej, ktorým odovzdala spis týkajúci sa ústavnej sťažnosti nevymenovaného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, sudcovi, ktorý je právoplatne vylúčený z rozhodovania o tejto veci, bol v rozpore s ústavnými princípmi a bez akéhokoľvek zákonného podkladu, pretože novela zákona o ÚS nebola v čase jej rozhodnutia a nie je ani doteraz platná. Toto konanie potvrdil kritický list sudcu Petra Brňáka. Takéto rozhodnutie predsedníčky ÚS sa stalo bezprecedentným zásahom do práva sťažovateľa Jozefa Čentéša na zákonného sudcu," uvádza okrem iného vo svojom stanovisku Figeľ.

V tejto súvislosti Figeľ vyzval prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby spornú novelu zákona o organizácii ÚS nepodpísal, ale vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu