Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Glváč chce sprehľadniť obstarávanie v rezorte

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč chce sprehľadniť obstarávanie v rezorte obrany. Zriadil preto centrálnu evidenciu zmlúv, ktorá má zabezpečiť dodržiavanie zákona o verejnom obstarávaní, sprehľadniť zmluvné vzťahy a plnenie jednotlivých zmlúv.

"V centrálnej evidencii sú evidované nielen novouzatvorené zmluvy, ale aj v minulosti uzatvorené rámcové dohody, ktoré sa aktuálne plnia," informovala rezortná hovorkyňa Martina Balleková.

Podľa ministra Glváča je prekvapujúce, že za 20 rokov existencie Ozbrojených síl SR nikto s takýmto návrhom neprišiel. "Predchodcovia hovorili o svojich manažérskych schopnostiach, no neporiadok, ktorý sme našli v zmluvách, nás prinútil urobiť toto systémové opatrenie," vyhlásil minister.

Podľa jeho slov budú mať teraz prehľad o každej jednej rámcovej dohode, čiastkových zmluvách a každom dodatku, ktorý uzatvoria. "Zároveň získame aj prehľad o jednotlivých platbách, ktoré v rámci plnenia zmlúv uhradíme. Nie je prípustné, aby sme nemali prehľad o tom, aké zmluvy jednotliví disponenti z úrovne rezortu uzatvorili," uviedol minister.

Do centrálnej evidencie zmlúv zaradili všetky obchodné zmluvy vrátane tých, ktoré sa týkajú prenájmu a predaja majetku. "V minulosti boli tieto zmluvy decentralizované a nebol prehľad o tom, aké zmluvy, či dodatky uzatvorili rozpočtoví disponenti na nižšom stupni. Tieto zmluvy neboli nikde centralizované, čiže bol problém, ak bolo potrebné získať komplexnú informáciu o konkrétnom zmluvnom vzťahu," skonštatoval Glváč. Podľa nových pravidiel zmluvy sústredili na finančnom úseku Sekcie ekonomiky, ktorý zároveň zabezpečuje ich úhradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu