Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Lex Gašparovič je podľa Osuského právnym suterénom ako amnestie

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Ak je rušenie amnestií vydaných Vladimírom Mečiarom podľa premiéra Roberta Fica právnym suterénom, vydať teraz, dnes, v skrátenom konaní lex Gašparovič je minimálne taký právny suterén, ako zrušiť amnestie na evidentné politické zločiny, ktoré morálne tento štát poznačili a ktorých konečným výhonkom je i stav súdnictva, uviedol dnes v parlamentnej rozprave poslanec za SaS Peter Osuský.

"To, čo je v stanovisku doktora Čentéša, že je v právnom štáte neprípustné, aby akákoľvek legislatívna zmena zasahovala do právoplatného skoršieho rozhodnutia ústavného súdu a akokoľvek menila alebo rušila jeho účinky, je podľa mňa zrejmé aj dermatológovi," konštatoval Osuský v diskusii k novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorou sa parlament na 18. schôdzi zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní.

Vládna právna norma podľa neho nerieši patovú situáciu na ústavnom súde v spore kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a prezidenta Ivana Gašparoviča, ale rovno "kope do stolčeka so šachovnicou a rozsýpa figúrky po miestnosti."

Ak návrh Smeru-SD parlament schváli, bude len jeden človek, ktorého poškodí, a to Jozef Čentéš, ktorý príde o právo na spravodlivý proces, vyslovila sa poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Podľa nej sa už ústavný súd zaoberal analogickým prípadom, keď rozhodoval o disciplinárnom previnení šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina.

Návod na riešenie je v rozhodnutí štrasburského súdu v tejto veci. Návrh novely považuje za zlý, s jediným cieľom, vrátiť vec prvému senátu s dvoma zaujatými sudcami. "Nejde o nič iné, len dostať Čentéša z hry. Divím sa tomu, že ste sa pod niečo také podpísali," adresovala Žitňanská ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi.

"Pán Gašparovič bude postupovať tak, ako mu majitelia Smeru prikážu. Stačí jednu tehličku z múru vytiahnuť a začne sa rúcať. Jozef Čentéš je tou tehličkou, ktorú tam majitelia Smeru nechcú mať," konštatovala poslankyňa za SDKÚ-DS Magda Vášáryová.

Poslanec za KDH Ján Figeľ vládny zásah do prebiehajúceho súdneho sporu označil za znásilnenie princípov právneho štátu. "Mečiarovi rastie v nedemokratickej praxi nasledovníctvo," vyslovil sa na adresu Smeru-SD. Figeľ upozornil, že prístupu k funkcii sa domáha nevymenovaný kandidát Čentéš. "Môže sa v tomto kontexte domáhať hlava štátu spravodlivosti?" pýtal sa poslanec za KDH.

Predloženou novelou podľa poslanca za KDH Júliusa Brocku minister spravodlivosti prekročil rubikon nezávislého odborníka. "Ešte by ste mohli povedať, kedy ste vstúpili do Smeru," dodal Brocka. Ak Smer-SD schváli prerokovanie návrhu v skrátenom konaní, poslanci Ľudovej platformy sa na diskusii o novele nezúčastnia.

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň opozícii vyčítal, že riešenie á la Mečiar bolo zlúčenie STV a SRo prostredníctvom zákona za čias vlády Ivety Radičovej a následné odvolanie šéfa STV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu