Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Opozícia zablokovala rokovanie ústavnoprávneho výboru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia zablokovala rokovanie ústavnoprávneho výboru, ktorý sa má zaoberať návrhom na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR.

Opozícii sa nepozdáva ani návrh na zrýchlený režim, ani spôsob, akým predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) zvolal rokovanie k tomuto bodu. Výbor nebol uznášaniaschopný, okrem opozície totiž chýbali aj niektorí zástupcovia Smeru-SD.

Podľa Gábora Gála (Most-Híd) nie je v poriadku, že Madej zvolal rokovanie len niekoľko minút po tom, ako bol výboru doručený návrh na skrátené konanie. Tvrdí, že opozícia sa nemohla oboznámiť s týmto návrhom ani so samotným zákonom, ktorý má riešiť situáciu na Ústavnom súde ohľadom zvoleného ale nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. "Takto sa to nerobí," povedal pre TASR.

Miroslav Kadúc (OĽaNO) kritizoval skrátené konanie, podľa neho naň nie sú naplnené podmienky. "Nevidím dôvod na skrátené legislatívne konanie," povedal. Pripomenul aj slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý tvrdil, že k novele o organizácii Ústavného súdu nebude skrátené konanie. Kadúc tiež kritizuje spôsob, akým Madej zvolal schôdzu.

Otto Brixi zo Smeru-SD vníma obštrukciu opozície na výbore ako jej slobodné rozhodnutie. "Každý si musí byť vedomý svojich práv a povinností. Pevne verím, že takúto obštrukciu neurobia aj na rokovaní schôdze, keďže deklarovali, že majú záujem sa k návrhom zodpovedne vyjadriť," uviedol pre TASR Brixi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu