Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: Paška nemá právomoc zrušiť klub SaS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrušenie poslaneckého klubu SaS nemá oporu v zákone. Ak k nemu dôjde, bude to v rozpore s Ústavou SR a rokovacím poriadkom Národnej rady SR. Na dnešnej tlačovej konferencii liberálov to povedal ich šéf Richard Sulík, ktorý sa odvoláva na posudky troch renomovaných ústavných právnikov.

Sulík zároveň vyzval Smer-SD a osobitne predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), aby sa zdržali krokov na zrušenie klubu SaS. Ak dôjde k zrušeniu klubu, liberáli to nemienia nechať tak.

"Predseda Národnej rady nemá právomoc zrušiť poslanecký klub a nemá ju ani samotná Národná rada. Predseda NR si nemôže túto právomoc prisvojiť a rozhodnúť o rozpustení poslaneckého klubu," vyhlásil Sulík. Svoje tvrdenie opiera o názory právnikov Milana Galandu, Jozefa Vozára a Jána Drgonca. "Neexistuje právna norma, podľa ktorej by poslanecký klub zanikol zo zákona, ak počet jeho členov klesne pod osem. Neexistuje právna norma, ktorá by splnomocnila nejaký štátny orgán zrušiť poslanecký klub, ak počet jeho členov klesne pod osem," zhrnul ich posudky Sulík.

Dodal, že zákon hovorí len o vzniku klubu. Na jeho zriadenie je treba minimálne osem poslancov. Zákon však nehovorí o tom, či má klub zaniknúť, ak počet poslancov klesne pod osem. Parlament už v minulosti riešil zánik klubu, konkrétne klubu SNS.

V roku 2001 zanikol, keďže Ústavnoprávny výbor povedal, že osem poslancov je potrebných na vznik klubu, ale aj na jeho fungovanie počas celého funkčného obdobia. V minulom volebnom období sa opäť riešil zánik klubu SNS, avšak vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík tento klub nezrušil, hoci mal menej ako osem členov.

Sulík označil pokusy Smeru-SD o zrušenie klubu SaS za pokusy namierené proti právnemu štátu. "Zrušenie poslaneckého klubu alebo akceptácia jeho zániku budú v rozpore so zákonom a len ďalšou ukážkou arogancie moci vládnej strany Smer," povedal Sulík. Ak by došlo k zrušeniu klubu, liberáli sú pripravení bojovať. "Sú viaceré možnosti. Jedna z nich je určujúca žaloba, druhá je všeobecné podanie na súd alebo predbežné opatrenie," uviedol Sulík s tým, že kroky ešte zvážia.

"Predseda parlamentu rozhodne v medziach zákona," povedal hovorca šéfa parlamentu Pavel Chovanec. Kedy predseda parlamentu rozhodne, nepovedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu