Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kažimír: Šarvátky bývalej vlády nás stáli rok 2012

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko ešte nikdy nemalo vyrovnaný rozpočet, ľudovo povedané, nohy nám spod periny trčia 20 rokov. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v diskusnej relácii Na telo televízie Markíza. Ísť k vyrovnanému rozpočtu je teraz svätým písmom, dodal.

Plánom je, aby deficit dosiahol v budúcom roku 2,6 percenta. Ako Kažimír vysvetlil, na základe dnešných odhadov hospodárskeho rastu by sa zadlžovanie malo zastaviť v roku 2015. Verejný dlh by mal "jemne liznúť" 57 percent HDP, povedal minister. Šarvátky bývalej vlády stáli podľa neho Slovensko rok 2012, počas ktorého sme s deficitom mohli ísť nižšie. Predseda parlamentnej strany Most-Híd Béla Bugár hovorí, že je dôležité si uvedomiť, ako predošlá vláda zdedila desaťmiliardovú sekeru po prvej Ficovej vláde. Vláda Ivety Radičovej podľa Bugára vedela konsolidovať. Dodal, že nie ona urobila podmienky pre podnikateľov také, aby prepúšťali.

Minister povedal, že s poklesom zamestnanosti v tomto roku súčasná vláda rátala. Rast nezamestnanosti mal dosiahnuť vrchol v máji či júni. Proti trendu znižovania nezamestnanosti šla aj dlhšia zima, tvrdí Kažimír. Napríklad poľnohospodárske alebo stavebné práce sa pre ňu oddialili. Rast nezamestnanosti pomôžu zastaviť sezónne práce a spolu s nimi aj opatrenia pripravované v rezorte práce, tvrdí minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu