Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kažimír: Vláda myslí boj s daňovými únikmi smrteľne vážne

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda SR myslí boj s daňovými únikmi smrteľne vážne. Týka sa to tak neodvádzania dane z pridanej hodnoty (DPH), únikov pri spotrebnej dani, ako aj čiernej práce.

Vyhlásil to dnes v Bratislave na Sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Ako uviedol, porušenia predpisov v tejto oblasti sa dopúšťajú aj mnohé renomované a etablované spoločnosti pôsobiace na Slovensku. Na výhrady zamestnávateľov o stále sa sťažujúcich podmienkach na podnikanie a zvyšovaní daňového a odvodového zaťaženia reagoval slovami, že Slovensko vo výbere daní bolo najúspešnejšie v roku 2004. Odvtedy sa výber stále zhoršoval a podľa odhadov by sa mohlo vyberať o 30 až 40 % viac. Zároveň kriticky poznamenal, že ani v roku 2011, keď došlo k určitému oživeniu hospodárstva, neodzrkadlili sa zvýšené príjmy zamestnávateľov na znižovaní miery nezamestnanosti prípadne raste miezd, skôr naopak. Taktiež, ako poznamenal, nezaznamenal investície podnikateľov do budúcnosti, viac invencie a podobne.

Ako zdôraznil, jednou z prioritných úloh tak štátnej administratívy, ako aj podnikateľskej sféry musí byť zníženie tolerancie voči daňovým únikom. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter za základ riešenia súčasnej zložitej situácie považuje pokračovanie v sociálnom dialógu a sociálnom zmieri. Rezort postupne pripravuje aktívne opatrenia na vytvorenie 50.000 až 60.000 pracovných miest, pričom na ich vytvorenie sa využijú z 90 % prostriedky Európskeho sociálneho fondu a zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu.

Šéfovia rezortu financií aj práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj ostatní vystupujúci sa zhodli na nevyhnutnej reforme školstva s tým, aby výchova budúcich pracovníkov reagovala na potreby hospodárstva. V súčasnosti je situácia opačná, keď stredné a vysoké školy produkujú tisíce absolventov, ktorí nemôžu nájsť uplatnenie na trhu práce. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu