Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po rozpade SaS sa zmení aj obsadenie výborov

Richard Sulík a Jozef Kollár
Richard Sulík a Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Po rozpade strany Slobody a Solidarita (SaS) a odchode piatich zákonodarcov z jej poslaneckého klubu dôjde v Národnej rade SR aj k zmenám v obsadení parlamentných výborov.

Zo zákona o miesto v osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti NBÚ príde Juraj Droba a z osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS odíde Martin Chren. Po vystúpení z poslaneckého klubu SaS sa títo zákonodarcovia stali nezaradenými, členmi osobitných kontrolných výborov však môžu byť iba poslanci z poslaneckých klubov.

Ak zanikne aj poslanecký klub SaS, ktorý má teraz po odchode skupiny Jozefa Kollára iba šesť členov, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva bude musieť opustiť Ľubomír Galko.

Posty podpredsedov parlamentných výborov z odídencov zastávajú Jozef Kollár (finančný výbor) a Juraj Droba (zahraničný výbor). Lucia Nicholsonová z SaS je podpredsedníčkou ľudskoprávneho výboru. Liberáli nemajú žiadneho predsedu výboru.

Podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková pre agentúru SITA potvrdila, že na májovej schôdzi národnej rady otvoria diskusiu o zmenách vo výboroch, pripomenula, že napríklad funkciu podpredsedu brannobezpečnostného výboru stále zastáva nezaradený Alojz Hlina (pôvodne OĽaNO).

Rovnako ako nestraník pôsobí aj podpredseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (pôvodne KDH). Podpredseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan pre agentúru SITA uviedol, že kresťanskí demokrati nebudú presadzovať jeho odchod z výboru, rovnako nepožadujú odchod Daniela Lipšica z brannobezpečnostného výboru. „Ale ak bude možnosť, budeme sa snažiť doplniť do obidvoch výborov nášho poslanca, lebo teraz v nich nemáme zastúpenie,“ dodal Abrhan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu