Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Madej: Hodnotenie našej justície EK zobrazuje stav na sklonku minulej vlády

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hodnotenie stavu slovenskej justície, ktoré urobila Európska komisia (EK), zobrazuje stav na sklonku obdobia minulej vlády a ministrovania Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS). Tvrdí to predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) na margo ambície poslanca OĽaNO Miroslava Kadúca, ktorý chce zvolať mimoriadne rokovanie výboru.

Dôvodom je skutočnosť, že EK zaradila Slovensko medzi šesť krajín, ktoré majú problémy v oblasti súdnictva, najmä s dĺžkou súdnych konaní a organizáciou súdnictva.

"Pri podrobnejšom prečítaní správy EK by si pán poslanec Kadúc mohol všimnúť, že hodnotenie a zber dát vychádza najmä z roku 2012. Keďže ide o prelomový rok, v ktorom po vláde Ivety Radičovej nastupovala vláda Roberta Fica (Smer-SD), možno vysloviť presvedčenie, že hodnotenie zobrazuje stav na sklonku obdobia minulej vlády a ministrovania pani Žitňanskej," podotkol Madej.

Pokiaľ ide o nezávislosť súdnictva, zdôrazňuje, že práve politické zásahy počas ministrovania Žitňanskej najviac ohrozovali nezávislosť justície. "Presadzovanie zákonov, podľa ktorých vtedajšia ministerka spravodlivosti a pravicová vládna koalícia chceli rozhodovať o tom, kto na Slovensku bude a kto nebude sudcom, mohli mať ešte fatálnejší dopad na nezávislosť súdnictva. Verím, že minister Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) sa do politických šarvátok zapojiť nedá tak, ako si to predstavuje súčasná opozícia," reaguje Madej. Je totiž presvedčený, že úlohou ministra je vytvárať primerané podmienky na výkon súdnictva, personálne, materiálne, ale aj legislatívne.

"Na zvolanie zasadnutia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky existuje mechanizmus ustanovený v zákone o rokovacom poriadku NR SR. Pokiaľ poslanci splnia uvedené podmienky, bude výbor zvolaný," dodal.

Medzi ostatné negatívne hodnotené krajiny patria okrem nás aj Bulharsko, Taliansko, Lotyšsko, Poľsko a Slovinsko. "Prieťahy v súdnom konaní nie sú na Slovensku ničím výnimočným, oveľa zarážajúcejší je však fakt, že spomedzi všetkých členských krajín EÚ sa v hodnotení nezávislosti súdov Slovensko nachádza na nelichotivom poslednom mieste," zdôraznil Kadúc v stanovisku.

Poslanec tiež tvrdí, že po prečítaní správy EK ostal zhrozený. "Sme nielen na chvoste krajín Európskej únie, ale zároveň na hrozivom 115. mieste spomedzi 144 krajín sveta. Teraz je úplne zrejmé, aký je ďalší z dôvodov, prečo investori z našej krajiny odchádzajú, že neprichádzajú noví, resp. že ich musíme lákať na dotácie, ktoré by sme im núkať možno ani nemuseli, ak by sme mali na Slovensku kvalitné a nezávislé súdnictvo," tvrdí Kadúc. Situácia v slovenskom súdnictve je podľa neho o to kritickejšia, že tieto problémy máme aj napriek tomu, že v prepočte na obyvateľa sme po Slovinsku a Česku na treťom mieste v počte sudcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu