Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vláda rokuje netradične v sobotu: Ministri diskutujú o eurofondoch

Robert Fico Zobraziť galériu (9)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnešná rozšírená porada šéfov jednotlivých rezortov s ďalšími úradníkmi zodpovednými za čerpanie eurofondov ukáže, aké sú kapacity ministerstiev pri čerpaní týchto prostriedkov v končiacom sa programovom období. Pred začiatkom neformálneho pracovného rokovania kabinetu to avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Niekto môže povedať, tu mám problém minúť, a niekto iný môže povedať, ja môžem ešte minúť niekde inde. A potom s tým prídeme do Bruselu a budeme žiadať - tu nám to prehoďte, z tohto fondu do tohto. To je účelom dnešného stretnutia," povedal pred netradičným sobotňajším rokovaním Fico s tým, že vláda robí všetko preto, aby neprepadli žiadne peniaze z európskych fondov.

Dôležité je podľa neho presvedčiť Európsku komisiu (EK) na väčšiu mieru pružnosti, keďže Slovensko naráža v Bruseli na veľkú mieru byrokracie. "Ja verím, že ten tlak príde aj od ostatných krajín, nielen zo Slovenska. V porovnaní s ostatnými krajinami sme na tom celkom dobre, ale napriek tomu je to veľká suma peňazí a hrozí, že by sme ju nemuseli minúť," podčiarkol.

Nevyčerpané eurofondy podľa neho kabinetu zanechala predchádzajúca vláda. "Dedičstvo, ktoré nám zachoval pán Figeľ a jeho kolegovia, pokiaľ sa týka čerpania eurofondov, je katastrofálne. Takže teraz pred sebou valíme veľkú sumu peňazí, ktorú musíme minúť," dodal.

Vicepremiér Ľubomír Vážny (Smer-SD) zdôraznil, že cieľom vlády je dosiahnuť realokáciu prostriedkov z eurofondov bez zmeny nariadení komisie. "Ak ale neprídeme k zmysluplnému záveru a potvrdíme si to do konca mája, budeme sa snažiť o zmenu nariadení EK, ktoré tento problém vedia posunúť o ďalší rok," avizoval pred dnešným rokovaním kabinetu.

Upozornil však, že sa nedá dosiahnuť uvoľnenie podmienok čerpania eurofondov, ktoré sú dané európskymi nariadeniami a vnútroštátnymi procedúrami. "Je to cesta na hľadanie iných aktivít v rámci týchto podmienok," doplnil podpredseda vlády.

Dodatočné prostriedky do sociálnej oblasti si od dnešného zasadnutia kabinetu sľubuje minister práce Ján Richter (Smer-SD). "Rezort práce je pripravený, za predpokladu, že by došlo k realokácii, veľmi operatívne pripraviť programy, ktoré by dali šancu mnohým nezamestnaným, aby sa mohli opäť zamestnať," potvrdil.

Napríklad v oblasti služieb zamestnanosti by podľa vlastných slov vedel využiť dodatočných 100 miliónov eur. Pripustil však, že takýto objem prostriedkov asi voľný nebude. "Viem, že nie som sám, aj ďalšie operačné programy majú stále voľné kapacity. Ale myslím si, že otázka zamestnanosti je jednou z priorít vlády a som presvedčený, že dnes odídem spokojný z tohto rokovania," dodal Richter.

Stretnutie ministrov prebieha netradične v sobotu, lebo je podľa Fica ťažké nájsť cez týždeň priestor, kedy by sa podarilo dať dokopy všetkých ministrov k téme eurofondov. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa celkom teší, že na sobotňajšom rokovaní by nemali nikomu vyzváňať telefóny. "Máme pred sebou dve, tri, štyri hodiny intenzívneho sústredenia sa len na problémy," povedal pred zasadnutím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu