Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mimoriadna schôdza kvôli nezamestnanosti: Už v utorok doobeda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezamestnanosť zamestná poslancov Národnej rady SR v utorok 16. apríla o 11.00 h. Na tento deň určil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) termín mimoriadnej schôdze, ktorú žiadajú predstavitelia štyroch opozičných strán - KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS. Dnes to potvrdil hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec. Podľa opozície je nezamestnanosť najdôležitejšia téma a je potrebné o nej diskutovať.

Opozícia vidí za zvýšením nezamestnanosti zrušenie rovnej dane, zmeny Zákonníka práce, ktoré sú podľa nej zlé, ako aj zvýšenie daní a odvodov. Podľa opozičných poslancov tieto zmeny, ktoré presadila vláda Roberta Fica (Smer-SD), vyháňajú prácu zo Slovenska.

Opozícia volá po zastavení trendu rušenia pracovných miest. Na mimoriadnom rokovaní parlamentu chce hovoriť aj o záveroch okrúhleho stola so zamestnávateľmi a odborníkmi, na ktorom sa zišli dnes zástupcovia Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS).

Predstavitelia opozície chcú na mimoriadnej schôdzi prinútiť premiéra Fica a jeho ministrov, aby konečne začali predkladať reálne návrhy na znižovanie nezamestnanosti. Vláde opozícia odporúča, aby v prípade, že nie je schopná prichádzať s vlastnými riešeniami, pozorne počúvala opozičné návrhy.

Za najdôležitejšie cesty, ako pomôcť zamestnanosti, považujú opozičné strany spružnenie Zákonníka práce, zavedenie systému práca namiesto dávok, zvýšenie počtu zamestnancov v zariadeniach pre seniorov či zníženie daní malým podnikateľom, ak vytvoria nové pracovné miesto.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje návrh opozície za politikárčenie, keďže minister práce Ján Richter (Smer-SD) už do parlamentu materiál týkajúci sa riešenia problematiky nezamestnanosti predložil. Hovoriť by sa o ňom malo na májovej schôdzi NR SR. Šéfka klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková zase označila túto aktivitu opozície za trochu propagandistickú. "Ale je to právo opozície," poznamenala s tým, že zatiaľ nevie povedať, ako sa Smer-SD postaví k prípadnému mimoriadnemu rokovaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu