Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krajcer: Aj jednotnosť postupu SaS v BSK závisí od stretnutia Sulík - Kollár

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podobne ako ďalšie otázky budúceho postupu predstaviteľov SaS, aj jednotnosť ich postojov v bratislavských regionálnych voľbách závisí od výsledkov dnešného stretnutia predsedu SaS Richarda Sulíka a Jozefa Kollára, ktorý proti nemu kandidoval na poslednom kongrese strany.

Dnes to povedal Daniel Krajcer, o ktorom v minulosti SaS uvažovala ako o kandidátovi na funkciu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

"Prísľub o krágľovaní nebol dodržaný. Na túto tému sa stretnú," dodal Krajcer. Sulík totiž po svojom znovuzvolení akceptoval požiadavku Jozefa Kollára, aby "nekrágľoval" ľudí, ktorí sa pri voľbe predsedu postavili za neho. Dnes však už Juraj Miškov nie je podpredsedom strany a viacerí členovia z nej vystúpili.

Dohodu pravice v BSK však podľa Krajcera komplikuje najmä nesúhlas KDH s navrhnutými počtami zástupcov jednotlivých strán na kandidátnej listine. "Rokovania sa neukončili. Celkom úprimne poviem, aká bola pozícia SaS. Viacerí naši členovia a veľká časť členskej základne chcela, aby sme postavili vlastného kandidáta na župana," povedal s poukazom na dobré výsledky SaS v parlamentných voľbách v bratislavskom kraji.

"My sme boli ústretoví, boli sme ochotní podporiť kandidatúru pána Freša. Samozrejme, ako kompenzáciu sme žiadali istý počet poslaneckých počtov v rámci koalície. Bohužiaľ, k dohode zatiaľ nedošlo. Podľa informácií, ktoré mám, tri strany akceptovali dohodnutý počet mandátov pre jednotlivé subjekty. Súhlasila s tým okrem SaS aj SDKÚ-DS a Most-Híd. Zatiaľ k tejto dohode nepristúpilo KDH," vysvetlil. "Preto v tejto chvíli nemožno hovoriť o tom, že je tu dohoda, či už na poslancov, alebo na župana. Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," dodal Krajcer.

Na otázku, či vie vylúčiť, že by sa napokon predsa len rozhodol kandidovať na post predsedu BSK, Krajcer priamo neodpovedal. "Úplne otvorene, ja som sa nikde nehrabal. Moje meno zaznelo z našej členskej základne a z úst predsedu strany Richarda Sulíka. O mojom postoji vypovedá aj to, že som nemal najmenší problém, pokiaľ by došlo k takejto dohode a kandidátom pravice by bol pán Frešo. Ale takáto dohoda zatiaľ nie je," podčiarkol. "Nie je to otázka, či ja vylúčim kandidatúru, alebo nevylúčim, podstata je, či bude, alebo nebude dohoda," dodal Krajcer.

K dobrej atmosfére medzi pravicovými stranami podľa neho neprispievajú ani informácie lídra Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorých Frešo za chrbtom SaS rokoval o tom, že by Smer-SD nepodporil kandidáta pravice na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), nominanta SaS. Frešo Ficove vyjadrenia poprel a zároveň ich označil za neférovú snahu o nátlak.

"Pre mňa je dôležitý jeden fakt, ktorý sa už objavil aj v médiách a viem ho potvrdiť, pretože som hovoril s pánom Rusnákom, to je bývalý poslanec za SDKÚ, ktorý sa netajil svojou ambíciou kandidovať (na funkciu predsedu NKÚ, pozn. Keď som mu povedal, že táto pozícia patrí SaS, tak povedal, že v prípade, keby to SaS nevyšlo," reagoval Krajcer. Zároveň dodal, že stratégia Roberta Fica v otázke NKÚ je len snahou "rozoštvávať opozíciu". "Raz dal verejný prísľub, že podporí kandidáta opozície. Nikde vtedy nezaznelo, že má byť z takej alebo onakej strany. On mal dohodu naplniť. Z jeho strany naplnená nebola," uzavrel Krajcer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu