Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sulík a Kollár by mali podľa Drobu zľaviť zo svojich nárokov

Richard Sulík a Jozef Kollár
Richard Sulík a Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rivali z boja o kreslo predsedu SaS Richard Sulík a Jozef Kollár by mali zľaviť zo svojich nárokov. Myslí si to poslanec Juraj Droba, ktorý vo voľbe podporoval Kollára. Ten napokon neuspel, Sulík ho porazil o 13 hlasov. V utorok (9.3.) napoludnie sa majú obaja stretnúť a hovoriť o možnostiach ďalšej spolupráce.

"Budem hlavne počúvať, aké má on predstavy. Ja mám vôľu spojiť rôzne názorové prúdy a dosiahnuť čím väčší prienik, preto som aj Jozefovi ponúkol miesto podpredsedu," povedal pred pár dňami Sulík. Kollár sa chce na stretnutí dozvedieť, ktoré z kľúčových bodov jeho volebného desatora si vie šéf SaS osvojiť.

Droba v súvislosti so stretnutím uviedol, že veci si treba vydiskutovať. Sulíkovi a Kollárovi odkazuje, že treba zľaviť zo svojich nárokov. Droba sa nazdáva, že potom nájdu prienik ľahšie. "Strana nemôže byť o tom, že víťaz berie všetko, najmä ak bol rozdiel hlasov pri voľbe taký nepatrný," doplnil Droba.

Juraj Miškov, ktorý podporoval Kollára a po opätovnom zvolení Sulíka prišiel o post podpredsedu, nevie, aký bude ďalší vývoj v strane. Je to podľa neho na Sulíkovi. Dodal, že on je pripravený rozmýšľať o všetkých možnostiach. Pripomenul, že Sulík už porušil prvú zásadnú podmienku, že nebude "krágľovať" Kollárových podporovateľov.

Výsledok utorkového rokovania nechce odhadovať ani samotný Kollár. "Je to dosť vážne rokovanie na to, aby som sa púšťal do nejakých dohadov," povedal. Dodal, že rešpektuje výsledky voľby, avšak netreba zabúdať na to, že takmer polovica strany volila inú alternatívu ako Sulíka, a teda má iný názor. Pre Kollára je dôležité smerovanie strany dovnútra aj navonok. So Sulíkom mieni hľadať prienik a pokúsi sa o dohodu. O podpredsednícky post nemá záujem.

Pokiaľ ide o Sulíkovu ponuku na túto funkciu, Kollár považuje za nekorektné, aby Sulík vyhlasoval, že ponuka stále platí, keď ju už Kollár na rokovaní Republikovej rady definitívne odmietol. Zdôraznil, že v strane pracoval dosť usilovne a lojálne štyri roky bez toho, aby bol podpredsedom. "Mne nejde o stoličky," povedal.

Martin Poliačik, ktorý vo voľbe podporoval Sulíka, očakáva od utorkového stretnutia upokojenie situácie. "Očakávam, že tie veci, ktoré boli povedané po kongrese, naberú konkrétne kontúry a v strane budeme vedieť, na čom sme. Či nám strana zostane pokope alebo nie," uviedol Poliačik. Podľa neho treba situáciu vyriešiť, aby sa strana mohla ďalej venovať práci aj v súvislosti s tohtoročnými voľbami do vyšších územných celkov, či budúcoročnými prezidentskými voľbami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu