Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KDH hodnotí Ficovu vládu: Namiesto istôt neistoty a demontáž demokracie!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koalíciu strán vo vláde podľa predsedu KDH Jána Figeľa posledný rok nahradil holding finančných skupín. Ako povedal dnes na tlačovej besede pri hodnotení prvého roku vlády Roberta Fica, iba stabilita nestačí. Fico a Smer podľa neho nesú plnú zodpovednosť za neschopnosť prijímať účinné opatrenia na riešenie dopadov krízy.

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského na Slovensku dochádza k demontáži parlamentnej demokracie. Upozornil pritom na posledný postoj Fica pri dohode so spoločnosťou U. S. Steel Košice, ktorý Hrušovského presvedčil, že poslanci NR SR nie sú slobodní v rozhodnutiach. Fico totiž podľa neho za NR SR prevzal záväzky a zaviazal sa zmeniť legislatívu bez konzultácie s poslancami. „Tu sa ukazuje, že mašinéria väčšiny sa stala pravidlom vládnutia tejto garnitúry,“ vyhlásil. Hrušovský tiež poukázal na neexistenciu generálneho prokurátora.

„Ani Fico sa po roku nemôže vyhovárať na predchádzajúce politické zoskupenie,“ konštatoval. Upozornil tiež, že väčšina Smeru odmieta zvoliť nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. „Kam smeruje zastupiteľská demokracia pod vládou Smeru?. Všímajte si mocenské kroky, ktoré posilňujú autoritatívny systém Fica. Je to to najlepšie, čo si občania želali,“ opýtal sa.

Za rok vlády istôt Smeru pribudlo podľa Figeľa veľa neistoty. Upozornil, že Slovensko malo v apríli 2012 v eurozóne najvyšší hospodársky rast a prechádzalo konsolidáciou. Nová vláda prijala podľa neho program plný vznešených cieľov a sľubov. Napríklad, že ozdravovanie verejných financií nie je možné bez hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest. „Kde je tá poučka dnes a prečo každý mesiac na úradoch práce mesačne pribúdajú noví nezamestnaní?“ opýtal sa šéf kresťanských demokratov. Pripomenul tiež sľub z programového vyhlásenia vlády, že sa nedotkne peňaženiek ľudí so strednými a slabými príjmami pri riešení krízy. „Prečo vaša vláda prijímala množstvo opatrení, ktorými siahala na príjmy slabších, alebo strednej vrstvy? Bolo by lepšie, keby niektoré opatrenia neprijímala, ale len kúrila a svietila,“ vyhlásil Figeľ.

Výsledkom vládnutia je podľa predsedu KDH pokles hospodárskeho rastu, rast nezamestnanosti, skokom zhoršené podnikateľské prostredie, pokles reálnych miezd a životnej úrovne. „Istoty boli cielené niekoľkým vyvoleným blízkym strane, ale pre ostatných pribudli neistoty, záťaž. Sľuby sa ukázali ako prázdne. Opatrenia vlády trestali pracovitých a iniciatívnych,“ povedal Figeľ s tým, že je Ficov veľký omyl, že konsolidácia verejných financií je možná len plošným zvýšením daní a odvodov, ako to urobili.

Alarmujúca situácia je podľa Figeľa vo viacerých rezortoch. Vymenoval školstvo, zdravotníctvo, sociálne veci. Kritický je k rezortu dopravy, lepšie výsledky Figeľ vidí len v slovenskej diplomacii.

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval 4. apríla 2012 za predsedu Vlády SR predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Po ňom vymenoval aj novú vládu. Kabinet mal 13 ministrov. Od 26. novembra je členom vlády aj podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD). Gašparovič poveril Fica zostavením vlády 15. marca. Ten na rokovaní za okrúhlym stolom otvoril možnosť vytvorenia koalície, zvyšné parlamentné strany to však odmietli. Slovensko po prvý raz v novodobých dejinách má tak jednofarebnú vládu.

V deň, keď bola vymenovaná vláda, zložili poslanecký sľub novozvolení zákonodarcovia z predčasných parlamentných volieb, ktoré sa konali 10. marca. Víťazom parlamentných volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 44,41 percenta platných hlasov voličov. Na druhom mieste bolo KDH s podporou 8,82 percenta. Tretia bola strana Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) so ziskom 8,55 % hlasov. Most-Híd podporilo 6,89 % voličov. Nasledovala SDKÚ-DS s volebným ziskom 6,09 percenta, SaS získala 5,88 percenta hlasov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu