Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Smer stanovil počty plavčíkov pri bazénoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD stanovil počty plavčíkov pri bazénoch na kúpaliskách a plavárňach. Na plavecký bazén s dĺžkou do 25 m má dohliadať aspoň jeden plavčík, na plavecký bazén s dĺžkou nad 25 m aspoň dvaja plavčíci, na vodné atrakcie s dopadom minimálne jeden plavčík a na najviac dva neplavecké bazény aspoň jeden plavčík.

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Otta Brixiho, ktorý predložil k novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Umelé kúpaliská podľa neho musia zároveň zabezpečiť miestnosť na poskytovanie prvej pomoci s vybavením.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predložili do parlamentu poslanci za Smer-SD Otto Brixi a Richard Raši. Právnou normou chcú zvýšiť bezpečnosť kúpania a plávania na kúpaliskách, či krytých plavárňach prostredníctvom zabezpečenia dohľadu nad každým bazénom prístupným návštevníkom prostredníctvom vyškolených plavčíkov. Predkladatelia návrhom reagujú na nedávne prípady, keď prišli o život maloleté deti v bazénoch, nad ktorými nebol vykonávaný neustály dohľad.

"Zabezpečenie stáleho dohľadu nad plaveckými a taktiež neplaveckými bazénmi, ktoré sú prístupné nielen pre maloleté deti, má za cieľ odstrániť nebezpečenstvo úrazu a utopenia sa tak, ako sa to na nešťastie v ostatných dňoch stalo, napríklad tragédia v seneckom aquaparku, pri ktorej sa utopili dve malé deti," uvádzajú Raši a Brixi v novele. Povinnosť zabezpečiť dohľad nad bazénmi prostredníctvom plavčíkov budú mať prevádzkovatelia umelých kúpalísk popri ostatných povinnostiach, ktoré im vyplývajú z príslušných zákonov.

Terajšia právna úprava zabezpečenia dohľadu nad návštevníkmi kúpalísk a krytých plavární je nedostatočná, pretože presne nestanovuje povinnosť prevádzkovateľov týchto zariadení zabezpečiť neustály dohľad nad bazénmi prostredníctvom plavčíkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu