Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V parlamente je horúco kvôli alkoholu: Kádehák obhajoval opitého Smeráka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dnešný parlamentný deň sa niesol v znamení ostrých vystúpení niektorých poslancov. Spôsobil to návrh zákona z dielne strany Obyčajných ľudí. Poslanec Igora Matoviča Branislav Škripek navrhol, aby sa poslanci museli podrobovať testu na alkohol a návykové látky. Miestami to vyzeralo, akoby sa poslanci nechceli vzdať privilégia „chľastať“ v práci. Najaktívnejší boli poslanci KDH, ktorí tvrdili, že tento zákon je úplne zbytočný.

Debatu rozprúdilo vyjadrenie šéfa OĽaNO Igora Matoviča. Ten vyhlásil, že všetci v rokovacej sále poznajú človeka, ktorý aj s troma promile dokáže súkať paragrafy z rukáva.    "Ak niekto nehovorí, že ho nepozná, tak klame," odkázal poslancom. Koho presne mal na mysli, nepovedal. "Ja sa ďalej nechcem pozerať na to, ako tento človek sa tu skrýva za nejaké kresťanstvo a podobné názvy," poznamenal.
      Martina Poliačika (SaS), ktorý túto novelu označil za nebezpečnú a nedokonalú, označil Matovič za obhajcu alkoholikov. "Milióny ľudí ak majú alkohol v krvi, stratia prácu. Poslanci nie. Kde sme?" pýtal sa šéf OĽaNO.
      Poliačik však poukázal na to, že ak by bol poslanec vykázaný zo sály a po podrobení sa skúške by sa zistilo, že mal hladinu alkoholu na úrovni jedného vypitého piva, tak by bol zákon voči nemu zneužitý. "Áno, stalo sa, že niektorí popili viac ako mali. Pri chronických alkoholikoch treba povedať, že by začali vytŕčať až vtedy, ak by nepili. Lebo keď pijú, tak sú v pohode. Prvý štamperlík si dávajú dvojručne, druhý jednou, tretí je už v pohode," myslí si Poliačik.
      

Plénu ponúkol aj ďalší príklad. "Predstavte si, že sa Smeru-SD nebude páčiť, čo v pléne hovorím, pošlú ma na test a na pol dňa by mali odo mňa pokoj. Ja môžem ísť na akýkoľvek drogový test hneď teraz a aj kedykoľvek v budúcnosti, ale je to nebezpečné. Treba akceptovať, že niektorí ľudia užívajú drogy a pijú alkohol. Ak sa na to príde, áno, treba to rozniesť po celej republike, ale dávať to do zákona nie je dobré. Keď, tak treba zakázať požívanie alkoholu," myslí si.
      Dušan Jarjabek zo Smeru tvrdí, že návrh zákona je omyl a každý je zodpovedný sám za seba. "Prečo vy chcete svoje kritériá nanucovať niekomu inému? Ja mám niekedy pocit, že tí abstinujúci v poslaneckej snemovni sú niekedy horší, ako tí, ktorí majú vypité dva či jeden pohárik. To predsa vôbec nie je meradlom toho, čo sa v snemovni deje," podotkol.
      Autor návrhu Škripek je presvedčený, že o osude krajiny by sa malo rozhodovať triezvou hlavou. "Apelujem len na sebadisciplínu. Mali by sme sem chodiť triezvi. Ak sa to nepodarí, máme sebareflexiu, aby sme nehovorili na mikrofóny opití," vyhlásil.

Kresťanskí demokrat Alojz Přidal sa do Škripeka pustil v rozprave s plnom silou. Podľa neho si chce poslanec OĽaNO nahnať pár laikov na Facebooku. „Pán kolega, ak to chcem dotiahnuť k ad absurdum, prečo by poslanci Národnej rady nemali tiež robiť testy z politológie, z práva, z ekonómie, zo zemepisu, z dejepisu, IQ testy, vedomostné testy. Viete to, že by sme tu mali poslanca, ktorý nevedel, či je vo vláde alebo v opozícii?,“ uviedol  Přidal.

Přidal sa dokonca zastal poslanca Smeru Jána Senka, ktorý priznal pitie alkoholu pred vystúpením v parlamente.

„Ak máte na myslí jedného poslanca zo Smeru, možno, opakujem, možno máte pravdu a mohol byť pod vplyvom alkoholu, ale svojou faktickou poznámkou nikoho nerušil a nijako nerušil poriadok v rokovacej sále. Nikoho neurážal, bolo mu ťažšie rozumieť. A oveľa horší dôsledok pre poslanca, ktorý by bol eventuálne pod vplyvom alkoholu ako to, čo navrhujete, že bude mať neospravedlnenú účasť, idete uznáte, je to, že keď tu bude v tejto sále a v televíziách a v médiách si ho bude môcť pozrieť celé Slovensko. A potom záleží len na strane, či dá takéhoto kandidáta na kandidátku a záleží na voličoch, či takéhoto človeka budú voliť,“ dodal poslanec KDH.

Marián Kvasnička z KDH sa pridal k Přidalovi a tvrdí, že víno si takú diskrimináciu nezaslúži. Údajn hneď ako videl návrh Škripeka zjavil sa mu príbeh z Biblie. „Prvý zázrak Ježiša Krista, keď svadobčanom došlo víno. Tento zázrak podľa mňa osobne nebol apriori o alkoholizme ale o skôr družnosti,“ uviedol.

Štefan Kuffa zase tvrdí, že na svadbe sa môže víno piť. "Ja víno kážem, ale pijem vodu, však ja nechcem zakázať víno," vyhlásil.

Škripek tvrdí, že keď lekár nesmie piť v práci, ani nikto iný, tak prečo by mali byť poslanci v tomto iní. "Nechápem, čo vám je na tom čudné nepiť v práci," pýtal sa kolegov. Podľa neho voličom to vadí a viacerí mu píšu a sťažujú sa na opitých poslancov. "Človek opilý, každému nemylý."

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu