Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sulík sa rozkolu v SaS neobáva

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda SaS Richard Sulík sa neobáva rozkolu v strane. Ako povedal dnes novinárom, má záujem o spoluprácu s Jozefom Kollárom a jeho krídlom, preto mu už dvakrát navrhol stretnutie.

„Rátam so spoluprácou, pretože Kollárov predvolebný sľub bol, že bude naďalej pre stranu pracovať, aj keby voľby predsedu nevyhral,“ povedal Sulík s tým, že pre Kollára stále platí ponuka na post podpredsedu, ktorú on v pondelok odmietol. „Možno si to chce ešte v pokoji premyslieť,“ konštatoval Sulík. Sulík chce naďalej budovať SaS ako liberálnu stranu a bude rád, keď všetci členovia SaS v strane zostanú. Zatiaľ ich po kongrese odišlo päť.

Sulík odmieta, že by v strane začal krágľovanie. „Pre mňa je demokracia vôľou väčšiny. Mali sme kongres, kde väčšina rozhodla, že predsedom mám byť ja. Na republikovej rade opäť väčšina rozhodla, že podpredsedovia majú byť Galko a Mihál. Nerozumiem, čo by malo byť na tom nedemokratické,“ povedal. Upozornil, že funkčné obdobie podpredsedov sa končí s obdobím predsedu.

„Nová republiková rada zvolí nových podpredsedov strany. Toto by som nenazýval krágľovaním. Vybral som si takých podpredsedov, s ktorými predpokladám úzku spoluprácu a dôverujem im,“ povedal s tým, že nikdy sa nezaviazal, že Juraja Miškova znovu navrhne za podpredsedu strany. „Ešte pred rokom som avizoval, že funkčné obdobie podpredsedov sa končí s predsedom,“ dodal.

Či Miškov zostane predsedom poslaneckého klubu SaS Sulík nevie. Klub SaS totiž každý rok hlasuje o predsedovi nanovo. „Ale nejdeme to teraz robiť,“ uviedol.

Poslanec NR SR Juraj Miškov, ktorý podporoval na post predsedu SaS Jozefa Kollára, prišiel v strane o podpredsednícku funkciu. Vo funkcii podpredsedu ho nahradil poslanecký kolega Jozef Mihál. Vo funkcii podpredsedu zostal aj po pondelňajšom rokovaní republikovej rady Ľubomír Galko.

Republiková rada v pondelok na návrh predsedu strany Richarda Sulíka odvolala Miškova i Galka. Následne Sulík navrhol zvoliť za podpredsedov Galka a Mihála, pričom Kollár odmietol ponuku Sulíka, aby sa stal jeho podpredsedom. Miškov zatiaľ zostáva predsedom poslaneckého klubu SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu