Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

SMK a Most-Híd sa v rokovaniach o spolupráci zasekli

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Strana maďarskej komunity (SMK) a Most-Híd hľadajú pred krajskými voľbami cestu k spolupráci, nie všade sa im to darí. Podľa predsedu SMK Józsefa Berényiho sa rokovania zasekli v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde majú strany na spoluprácu rozdielne názory. V Banskobystrickom kraji sa dohodli, že nebudú pri voľbách poslancov stavať proti sebe plné kandidátky.

,Most-Híd hovorí, že sa treba dohodnúť na krajskej úrovni, my zasa hovoríme, že sa treba dohodnúť na úrovni okresov,“ priblížil situáciu v Trnave a Nitre Berényi. SMK chce podľa neho dať spolupráci zelenú aspoň tam, kde sa strany dokážu bez problémov dohodnúť.

,,Keď je okres, ktorý sa chce dohodnúť, nemali by sme ho blokovať len preto, že to nedokážeme na krajskej úrovni,“ vysvetlil Berényi. Pripustil, že vzťahy medzi predstaviteľmi strán v regiónoch sú rozdielne a niekde pre rôzne konflikty nebude dohoda možná.

V Nitrianskom a Trnavskom kraji chce SMK rokovať o spolupráci aj so stranami Ľudovej platformy. V Banskobystrickom kraji SMK a Most-Híd pôjdu do krajských volieb samostatne, ale s dohodou o tom, že vo voľbách poslancov nepostavia proti sebe plné kandidátky, ale rozdelia si počty kandidátov. V Košickom kraji sú rokovania o postupe vo voľbách len na začiatku, v Bratislavskom kraji sa SMK chce stať súčasťou veľkej pravicovej koalície. SMK pôjde do jesenných krajských volieb v piatich krajoch, podľa Berényiho chce obhájiť svoju pozíciu spred štyroch rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu