Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blanár chce presadiť zmenu pri financovaní škôl

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zriaďovatelia základných a stredných škôl by mali dostať možnosť presúvať časť peňazí na mzdy medzi jednotlivými školami v ich pôsobnosti, aby sa odvrátila hrozba prepúšťania učiteľov. Cez pozmeňujúci návrh v parlamente to chce na marcovej schôdzi parlamentu presadiť poslanec za Smer-SD a šéf Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Zástupcovia vyšších územných celkov sa momentálne snažia nájsť so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a odborármi kompromis, o akú časť mzdového normatívu by išlo. "Peniaze by mohli byť presúvané medzi jednotlivými školami podľa toho, aké majú platové pomery z hľadiska vekovej štruktúry pedagogického zboru a počtu žiakov," povedal Blanár.

Kraje, v ktorých pôsobnosti sú stredné školy, pôvodne navrhovali, aby so súhlasom odborárov mohli v krajnom prípade presunúť peniaze z platov aj na prevádzkové náklady škôl. "O tomto ešte rokujeme, nemáme to uzatvorené," dodal Blanár. So zásahom odborárov do riadenia škôl však nesúhlasí ZMOS, ktorý je zriaďovateľom základných škôl.

Blanár dúfa, že dohodu na definitívnej podobe návrhu sa podarí dosiahnuť do budúceho týždňa. "Myslím, že sa blížime k dohode," dodal. Zmenu by potom chcel presadiť cez pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá je v druhom čítaní v parlamente. Tento spôsob financovania by mal podľa neho platiť len dovtedy, kým nebude na svete nový zákon o financovaní škôl, ktorý pripravuje ministerstvo školstva.

Vláda v decembri schválila nariadenie, podľa ktorého každá škola dostáva celých sto percent mzdového normatívu. Zriaďovatelia, ktorí dovtedy mohli presúvať desať percent peňazí na mzdy medzi jednotlivými školami vo svojej pôsobnosti, varujú pred prepúšťaním, ak sa situácia nezmení. ZMOS by uvítal, ak by mohol opätovne presúvať desať percent medzi jednotlivými školami. Sú totiž napríklad školy s menším počtom detí a starším pedagogickým zborom, ktorým peniaze na mzdy chýbajú. Podľa odhadov odborárov hrozí prepustenie asi tisícky učiteľov stredných škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu