Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Kaliňáka ocenili medailou, pozrite za čo!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ordinariát Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) Slovenskej republiky si v týchto dňoch pripomína 10. výročie svojho zriadenia. Pri tejto príležitosti vojenský ordinár biskup František Rábek udelil ministrovi vnútra SR Robertovi Kaliňákovi medailu sv. Šebastiána, patróna Ordinariátu.

Na slávnosti, ktorá sa konala 5. marca v Bratislave, minister Kaliňák vysoko ocenil duchovnú službu Ordinariátu OS a OZ SR aj Vikariátu Ministerstva vnútra SR. Ako uviedol, už si pôsobenie OS a OZ SR bez ich pomoci a podpory nevie predstaviť. Ako predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť bol Robert Kaliňák v marci 2003 pri vzniku Ordinariátu.

Jednotlivé vikariáty a ich činnosť na slávnosti v krátkych dokumentárnych filmoch predstavili vikári Mgr. František Počurek (Ministerstvo obrany SR), Mons. František Bartoš (Ministerstvo vnútra SR) a Mons. Bartolomej Juhás (Ministerstvo spravodlivosti SR).

Na slávnosti sa zúčastnili aj zahraniční vikári, apoštolský nuncius v SR Mons. Mario Giordana, štátni predstavitelia a mnohí iní významní hostia zo Slovenska a zo zahraničia. Základnou funkciou Ordinariátu OS a OZ SR je zabezpečiť náboženský prejav a duchovné potreby pre profesionálnych vojakov a zamestnancov ozbrojených síl a ich rodiny, napomáhať pri upevňovaní služobnej disciplíny, upevňovaní morálneho stavu v extrémnych podmienkach zvlášť vo vojne, pri ochrane verejného poriadku alebo spravodlivosti či pri odstraňovaní následkov živelných katastrof. V prípade veľkých katastrof, vojen či náhlych úmrtí sa duchovní Ordinariátu takisto v spolupráci so zdravotníckymi, psychologickými a sociálnymi službami venujú aj starostlivosti o chorých a ranených, pozostalých a starých ľudí či o ich rodiny a deti, nakoľko absolvujú aj výcvik tzv. "post traumatických krízových intervencií".

Ordinariát má tri vikariáty - Ministerstva obrany SR (MO SR), Ministerstva vnútra SR (MV SR) a Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR).

Do kompetencie Vikariátu MV SR patrí duchovná starostlivosť v Policajnom zbore, v Hasičskom a záchrannom zbore, v Horskej záchrannej službe. Medzi ich pravidelné aktivity patrí organizovanie detských letných táborov, stretnutí rodín príslušníkov rezortu, zádušných sv. omší za príslušníkov, ktorí položili svoje životy pri výkone povolania, ale aj organizovanie Medzinárodného dňa modlitieb za obete dopravných nehôd v tretiu novembrovú nedeľu.

Vikariát MV SR má na starosti aj duchovnú správu katedrálneho chrámu sv. Šebastiána v Bratislave-Krasňanoch, kde sa 5. marca uskutočnila slávnostná svätá omša k 10. výročiu Ordinariátu. Informácie dnes poskytol Komunikačný odbor kancelárie ministra vnútra SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu