Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na šéfa NKÚ je jeden kandidát: Vladimír Klimeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na post nového šéfa Národného kontrolného úradu (NKÚ) je iba jeden kandidát a to Vladimír Klimeš. Toho do tejto funkcie nominoval klub poslancov SaS, opoziční predstavitelia sa však už dávnejšie vyjadrili, že ide o ich spoločného kandidáta.

Za kandidáta na voľbu podpredsedu NKÚ SR poslanci Mikuláš Huba a Radoslav Procházka navrhli Milana Galandu. Kandidátov mohli zákonodarcovia navrhovať dodnes do 16.00 h. Ako informovala Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, do tohto času prišiel návrh iba na spomínaných kandidátov.

Predsedu NKÚ a jeho dvoch podpredsedov bude Národná rada SR voliť na schôdzi 14. marca. Vládny Smer-SD sľúbil post predsedu opozícii.

Väčšina z jej predstaviteľov stojí za nominantom SaS Vladimírom Klimešom. Opozícia ho navrhovala aj v minulej neúspešnej voľbe. Líder OĽaNO Igor Matovič pred minulou voľbou vyhlásil, že ak v nej Klimeš neuspeje, obyčajní už straníckeho nominanta nepodporia, hlasy dajú len takému kandidátovi, ktorý vzíde z verejného výberového konania zorganizovaného všetkými opozičnými stranami.

Klimeš, ktorý v roku 2010 kandidoval do NR SR za SaS, napokon do čela NKÚ zvolený nebol. Vo voľbe bol už druhým kandidátom opozície, prvým bol Kamil Krnáč (SaS). Ten v dvoch pokusoch o zvolenie neuspel, následne kandidatúru odmietol. Pri prvej voľbe v júli získal Krnáč len 53 hlasov, čo znamená, že ho nevolila ani celá opozícia. Ani jedna zo strán však záporné hlasovanie nepriznala. V opakovanej voľbe v septembri získal 63 hlasov.

Vládny Smer-SD už dlhšie opakuje, že opozičný nominant bude zvolený, ak ho podporí celá opozícia. Premiér Robert Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu