Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rómovia Ficovi venovali darček: Nech vidí, že Slováci umierajú od hladu!

S transparentmi v rukách žiadali dôstojný život, prácu a zdôrazňovali, že nechcú nič zadarmo Zobraziť galériu (8)
S transparentmi v rukách žiadali dôstojný život, prácu a zdôrazňovali, že nechcú nič zadarmo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Protest Rómov za prácu sa skončil pred Úradom vlády SR v Bratislave odovzdaním symbolického darčeka pre premiéra Roberta Fica. Niekoľko desiatok Rómov na čele s organizátorom protestu a šéfom Strany rómskej únie (SRÚ) Františkom Tankom odovzdalo v podateľni úradu prázdny hrniec v hodnote 15 eur.

"Aby Fico videl, ako sa ťažko žije občanom Slovenska. Ako dôchodcovia nemajú peniaze na doplatky v lekárňach, ako ľudia prežívajú zo dňa na deň. Tu je darček od Rómov z celého Slovenska. Občania tejto krajiny umierajú od hladu," povedal Tanko. S protestnými akciami podľa jeho slov nekončia. "Nabudúce nás príde ešte viac," dodal. Demonštrácia mala pokojný priebeh, na zhromaždených dohliadalo niekoľko štátnych i mestských policajtov.

Protest Rómov v Bratislave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

Približne 80 Rómov prevažne z východného Slovenska sa ešte predtým zhromaždilo pred budovou ministerstva práce. S transparentmi v rukách žiadali dôstojný život, prácu a zdôrazňovali, že nechcú nič zadarmo. Organizátor protestu František Tanko požiadal o osobné stretnutie aj ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). "Pán minister, bohužiaľ, našu prosbu o stretnutie ignoroval," vyhlásil Tanko. Na zhromaždenie podľa jeho slov prišli Rómovia z Vranova nad Topľou, Rožňavy, Prešova. "Zastupujeme Rómov z celého Slovenska," dodal.

Protest Rómov v Bratislave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Od Richtera chceli počuť, aké konkrétne projekty pre nich pripravilo ministerstvo práce na podporu zamestnanosti Rómov. "Chcem odkázať vláde SR, že Rómovia sú v koncoch," povedal Tanko. Na Rómov podľa jeho slov každý len nadáva a hovorí, že všetci poberajú sociálne dávky. Podľa Tanka sa však z dávok nedá vyžiť. "Rómovia nechcú sociálne dávky zadarmo, chcú si ich odpracovať. Vláda na čele s Ficom sa dostala k moci aj vďaka Rómom. A toto je vďačnosť Fica, že takto ubližuje svojim voličom. Čudujem sa ostatným občanom tejto krajiny, že si neotvoria ústa," ukončil šéf SRÚ.

 

Vládny splnomocnenec pre Rómov Peter Pollák už reagoval, že Tankovi záleží viac na samotnej demonštrácii ako na opatreniach, ktoré Rómom môžu pomôcť. Tanko so splnomocnencom nesúhlasí a jeho slová považuje za osobný útok. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu