Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico ide zavádzať mimoriadne opatrenia proti Rómom: Dávky dostanú iba slušní!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Situácia v rómskej problematike je mimoriadne vážna a bude potrebné prijať aj opatrenia výnimočnej povahy. Po kontrolnom dni na ministerstve vnútra to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Všetky opatrenia, ktoré sa prijímajú musia byť veľmi vážnej povahy, dokonca v niektorých prípadoch až výnimočnej," povedal Fico. Za takéto opatrenie považuje napríklad návrh, podľa ktorého by vyplácanie štátnej podpory bolo viazané na primerané správanie sa. Ľuďom, ktorí sa nebudú správať slušne by sa podľa návrhu mohlo siahnuť na sociálne dávky.

Okrem rómskej reformy mala Ficova kontrola aj ďalšie témy. Najpodstatnejšiu časť stretnutia tvorila reforma štátnej správy s názvom ESO. Cieľom rezortu je racionalizovať a zefektívniť štátnu správu na miestnej úrovni a do roku 2016 ušetriť 700 miliónov eur. Fico sa zaujímal aj o zmeny vo verejnom obstarávaní a reformu sociálneho zabezpečenia silových zložiek. Informoval, že ministerstvo vnútra má v pláne urobiť zmeny v správe nehnuteľností štátu.

V súčasnosti spravuje tieto nehnuteľnosti približne 800 správcov, po novom by ich spravovala jedna organizácia, pravdepodobne by bola v pôsobnosti ministerstva vnútra. Hovorilo sa aj o nevyužitých kapacitách v štátnych rekreačných zariadeniach. Podľa Fica sa pracuje na projekte, ktorý by umožnil seniorom a mladým rodinám s deťmi za nízke náklady stráviť dovolenku v týchto zariadeniach, ak nie sú naplnené.

Fico informoval, že ministerstvo vnútra pracuje na novom volebnom kódexe, ktorý by mohol pokrývať všetky typy volieb ako aj na tézach zákona o financovaní politických strán. "Máme len dve možnosti, buď budú politické strany financované transparentne cez takýto príspevok štátu alebo umožníme sponzorom, aby znovu financovali politické strany," povedal Fico. "Ja sa hlásim k systému transparentného financovania politických strán cez štátny rozpočet," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu