Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nabrúsený Fico si Maticu nedá: Zachránila nás pred vyhynutím, je to dar!

Podľa Fica sú v Matici slovenskej združené elity, tvorcovia i strážcovia národnej duchovnosti
Podľa Fica sú v Matici slovenskej združené elity, tvorcovia i strážcovia národnej duchovnosti (Zdroj: SITA)

MARTIN – Predsedovi vlády Robertovi Ficovi sa nepáči, že médiá triafajú do Matice ako do terča, bulvarizujú jej úsilie a vyrušujú matičiarov z práce. Podľa Fica Matica slovenská nielenže zachránila Slovákov pred vyhynutím, ale doslova slovenský národ vzkriesila z mŕtvych.

 „Niekedy mám pocit, že slovenské médiá ani len netušia, aký dar dostali Slováci v Matici slovenskej. Cielene sa zaujímajú o všetko podružné a preto im cielene uniká to podstatné, ona jedinečná matičná myšlienka mravnej obrody Slovenska. Túto myšlienku Matica 150 rokov systematicky uvádza do praxe, lebo Matica slovenská lieta na krídlach nádeje a učí i stimuluje mladú Maticu k pestovaniu nezištného vlastenectva. Lebo všade tam, kde je nedostatok vlastenectva, vybuchuje extrémizmus,“ povedal predseda vlády po tom, čo prišiel do Martina zablahoželať matičiarom k 150. výročiu Matice slovenskej.

Podľa Fica sú v Matici slovenskej združené elity, tvorcovia i strážcovia národnej duchovnosti, preto majú matičiari v rukách veľkú moc a ešte väčšiu zodpovednosť. Fico víta, že nové vedenie matice sa nebojácne pustilo do zápasu za mravnú obrodu Matice slovenskej. „Aby sa vyčistil stôl a vrátili sme sa k ideálom, ktoré napísali jej zakladatelia v roku 1863. Sú to tradície najmä v umení a kultúre, ale aj tie, ktoré treba rozvíjať pri starostlivosti o životné prostredie. Nemôžem sa pozerať na to, keď vidím lány neobrobenej pôdy alebo dlhodobo neopravené kultúrne pamiatky, hrady, kaštiele, zámky. Teším sa, že aj Matica slovenská chce priložiť ruky k oprave týchto vzácnych kultúrnych pamiatok,“ povedal v príhovore matičiarom predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu