Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko chce zvýšiť s Tureckom spoluprácu v energetike

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko sa snaží s Tureckom zintenzívniť spoluprácu v energetike. Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila memorandum o spolupráci, s ktorým minister hospodárstva Tomáš Malatinský odchádza na pracovnú návštevu do Turecka.

“Chceme podporiť účasť slovenských subjektov na energetických projektoch v Turecku. Dá sa povedať, že slovenské subjekty by mohli na týchto projektoch participovať, čomu sme chceli dať aj vládnu podporu," povedal po mimoriadnom rokovaní vlády minister Malatinský.

Podľa schváleného memoranda majú obe krajiny spolupracovať napríklad v oblasti obnoviteľných zdrojov či v jadrovej energetike. S tureckými firmami by mali taktiež naše spoločnosti rozvíjať uhoľné baníctvo a spolupracovať pri výstavbe a prevádzke tepelných a vodných elektrární. Minister Malatinský v tejto chvíli nechcel konkretizovať projekty, na ktorých by mohli slovenské firmy participovať v krajine polmesiaca.

“Turecko je z dlhodobého výhľadu pre Slovensko bezpochyby zaujímavý a perspektívny trh. Ide o blízky a dosiahnuteľný trh aj pre malé a stredné podniky,“ konštatoval rezort hospodárstva.

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky pretrvávala, s výnimkou rokov 1996 a 2001 aktívna obchodná bilancia Slovenska s Tureckom. Obrat v rokoch 2003 až 2007 narástol viac ako štyrikrát. Celkový obrat za minulý rok predstavoval 1,2 mld. eur, pri exporte zo Slovenska 850 mil. eur a importe 377 mil. eur.

“Aj v tomto roku možno reálne počítať s dosiahnutím vzájomnej obchodnej výmeny v hodnotovom vyjadrení viac ako jednej miliardy eur,“ uzavrel rezort hospodárstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu