Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SNS chce v štátnych funkciách Slovákov, žiada zoznam maďarských občanov

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) žiada Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aby si vyžiadali od Maďarska zoznam občanov, ktorým udelilo maďarské občianstvo.

V reakcii na sťažnosť dvoch maďarských občanov v Európskom parlamente (EP), ktorí namietali zákaz dvojakého občianstva na Slovensku, to vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

"Ani súčasná vláda premiéra Roberta Fica, ani predchádzajúca vláda premiérky Ivety Radičovej, takýto zoznam osôb, ktorým bolo udelené maďarské občianstvo, si od Budapešti nevyžiadala," upozorňuje Danko. Podľa slovenského novelizovaného zákona o štátnom občianstve tomu, kto prijme občianstvo iného štátu, zaniká občianstvo Slovenskej republiky. "SNS sa obáva, že v Slovenskej republike môžu byť vo vysokých štátnych funkciách, v orgánoch štátnej správy a samosprávy, v Slovenskej informačnej službe či v polícii osoby, ktoré sú cudzími štátnymi príslušníkmi. To poškodzuje záujmy Slovenska, pretože mnohé funkcie si vyžadujú slovenské občianstvo," dodal.

SNS podporuje oficiálnu námietku poslanca Európskeho parlamentu za SNS Jaroslava Pašku proti sťažnosti dvoch maďarských občanov v EP na slovenský zákon o občianstve. Zároveň upozorňuje na Dohovor Rady Európy č. 166 (Európsky dohovor o občianstve z roku 1997), podľa ktorého je v kompetencii každého štátu upraviť udeľovanie a stratu občianstva, a ktorý upravuje mechanizmus spolupráce štátov pri získavaní a výmene informácií o občanoch.

Problematika dvojakého občianstva je podľa SNS dlhodobo nedoriešenou témou slovensko-maďarských vzťahov. Danko zdôrazňuje, že zjednodušované udeľovanie maďarského občianstva podľa etnickej príslušnosti etnickým Maďarom žijúcim mimo Maďarskej republiky poškodzuje záujmy Slovenska. "Na území SR totiž môžu žiť stovky osôb, ktoré nepriznali udelenie maďarského štátneho občianstva. SNS už v minulosti poukázala na exemplárny prípad predsedu Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Berényiho, ktorý nechcel potvrdiť ani vyvrátiť, či mu bolo udelené maďarské občianstvo," povedal. "V prípade jeho udelenia by však zotrvanie na poste predsedu SMK bolo porušením slovenskej legislatívy, pretože podľa zákona o politických stranách môže byť členom orgánu politickej strany v SR a tiež štatutárnym orgánom iba občan Slovenskej republiky," uzavrel Danko.

Európsky parlament (EP) má na stole ďalšiu sťažnosť, v ktorej sa maďarskí občania sťažujú na porušovanie svojich občianskych práv Slovenskou republikou a dožadujú sa spustenia procedúry vyšetrovania Slovenska príslušnými inštitúciami Európskej únie, informoval 4. februára slovenský europoslanec Jaroslav Paška (SNS).

Občan Maďarska Zoltán Lomnici, bývalý predseda Najvyššieho súdu Maďarskej republiky a maďarský študent práva z Levíc László Gubik (predtým občan SR) v petícii č. 1298 /2012 žiadajú odsúdiť Slovenskú republiku pre údajné porušovanie práva Európskeho spoločenstva s odvolaním sa na novelizovaný zákon č. 40/1993 o štátnom občianstve, ktorý hovorí, že občanovi, ktorý prijme občianstvo iného štátu, týmto aktom zaniká občianstvo SR.

Na maďarskú petíciu operatívne zareagoval slovenský poslanec a podpredseda poslaneckej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) v EP Jaroslav Paška (SNS), ktorý podal oficiálnu námietku proti prípustnosti prerokovania tejto petície v orgánoch Európskeho parlamentu.

Paška v odôvodnení svojho podania uvádza, že petícia predložená bývalým predsedom najvyššieho súdu Maďarska nespĺňa základné formálne podmienky prípustnosti, definované rokovacím poriadkom Európskeho parlamentu. Okrem toho pripomenul, že EÚ otázky občianstva zaraďuje do výlučných kompetencií členských krajín, takže štáty môžu slobodne rozhodovať o tom, kto a za akých podmienok sa môže stať občanom ich krajiny a nemajú nijaký dôvod svoje pravidlá koordinovať s orgánmi EÚ.

Paška, ktorý je náhradníkom v Petičnom výbore EP, zároveň zdôraznil, že podobnú právnu úpravu nepripúšťajúcu dvojité občianstvo, majú v Európe aj Nórsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Dánsko, Španielsko, Slovinsko, Česká republika či Bulharsko. Preto je absurdné tvrdenie, že by len Slovenská republika takouto úpravou občianstva diskriminovala nejakú národnostnú menšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu