Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Fico: Nesúhlasíme, aby súkromné poisťovne brali z verejných zdrojov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Smer-SD nikdy nebude podľa predsedu strany a premiéra Roberta Fica súhlasiť, aby si majitelia súkromných poisťovní z verejných zdrojov odoberali peniaze na svoje súkromné účty.

 Ako povedal Fico dnes na tlačovej besede po sneme strany v Trnave v reakcii na to, že holandská vzájomná poisťovňa Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu, a.s., vyhrala v piatok svoj dlhotrvajúci právny spor so Slovenskou republikou, ide o neprávoplatné rozhodnutie a preto sa nemá prečo vyjadrovať k neprávoplatným rozhodnutiam. Zdôraznil, že na strane Slovenska je Európska komisia. „Vidím, že ste všetci z toho vzrušení. My nie. Treba bojovať. Je to neprávoplatné rozhodnutie,“ povedal. Podľa Fica rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho tribunálu neovplyvní rozhodnutie vlády zaviesť na Slovensku len jednu zdravotnú poisťovňu.

Európsky súdny dvor podľa podpredsedu Smeru-SD Vladimíra Maňku už rozhodoval v obdobných sporoch a rozhodol v prospech štátov a nie v prospech súkromných firiem.

Holandská vzájomná poisťovňa Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu, a.s., vyhrala v piatok svoj dlhotrvajúci právny spor so Slovenskou republikou. Ako informovala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová, Medzinárodný arbitrážny tribunál, ktorý sa zaoberal sporom, rozhodol, že v roku 2006 a 2007 SR porušila ustanovenia investičnej dohody medzi Holandskom a Slovenskou republikou, a to zásadnými zmenami v legislatíve poisťovníctva s cieľom vytlačiť a poškodiť investorov súkromných zdravotných poisťovní, medzi ktoré patrí aj Achmea.

V roku 2011 Ústavný súd SR rozhodol, že Slovensko v tomto prípade porušilo ústavu a SR následne stiahla legislatívne opatrenia, ktorých cieľom bolo zakázanie zisku zdravotných poisťovní. Podľa výroku
Medzinárodného arbitrážneho tribunálu musí SR zaplatiť spoločnosti Achmea 22 miliónov eur ako kompenzáciu za škody, ktoré holandská firma utrpela počas platnosti poškodzujúcich opatrení. Súd zaviazal
Slovenskú republiku tiež uhradiť spoločnosti Achmea náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou vo výške tri milióny eur.

Achmea je od piatku oprávnená požadovať od SR platbu celkovej čiastky náhrady. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu