Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Politológ: Zaujímalo by ma, kto si prieskum MVK nechal zaplatiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prieskum preferencií politických strán, ktorý dnes zverejnila agentúra MVK, priniesol podľa politológa Michala Horského len jednu stabilne overenú správu, týkajúcu sa podpory najsilenejšej strany vládneho Smeru-SD.

"Okrem toho prieskum priniesol celý rad informácií, ktoré poukazujú na neuveriteľné zemetrasenie na opozičnej scéne," povedal Horský. "Šokujúcou správou je, že strana Daniela Lipšica Nová väčšina by z politického suterénu vyskočila na prvé miesto politickej opozície," dodal. Podivuhodné podľa Horského je aj to, že OĽaNO si podľa prieskumu naďalej udržuje svoju dominantnú pozíciu medzi opozičnými stranami.

"Výsledky ostatných opozičných strán sú v tejto súvislosti takmer bezpredmetné," myslí si. Horského by zaujímalo, kto si takýto prieskum nechal objednať alebo zaplatiť. Výsledku Lipšicovej strany v prieskume nerozumie ani politológ Ján Baránek. "Naozaj si to neviem vysvetliť," povedal.

Podľa Pavla Haulíka z agentúry MVK nie je na to čo povedať. "Politológovia asi nerozumejú nejakým veciam," povedal s tým, že ide o multiklientsky prieskum, ktorý sa robí bežne a táto otázka je len otázkou agentúry a nikto ju nefinancoval. "Nikto si prieskum neobjednal," doplnil Haulík.

Výsledky prieskumu vníma predseda Novej väčšiny Daniel Lipšic veľmi triezvo, nepreceňuje ich, ani nepodceňuje, podobne ako všetky výsledky agentúrnych prieskumov. Relatívne dobrý výsledok pripisuje tomu, že názov strany sa stáva známejším širšiemu okruhu ľudí, ako aj prezentovaniu tém a návrhov riešení, ktoré občanov oslovujú. Zdôraznil však, že definitívnym odrazom reality budú až voľby.

Podľa prieskumu MVK by vo voľbách zvíťazil Smer-SD so 41,1 percentnou podporou. Druhým najsilnejším politickým subjektom by bola Nová väčšina (Daniel Lipšic), ktorú by volilo 8,9 percenta ľudí, tretie miesto by získalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s podporou 8,6 percenta.

Nasleduje KDH, ktoré by volilo 6,5 percenta respondentov, Most-Híd s podporou 6,2 percenta a SaS s 5,6 percenta. Brány parlamentu by prekročila aj SDKÚ-DS, volilo by ju 5,5 percenta opýtaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu