Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer chce prokurátorom rozšíriť právomoci: Môžu nazerať do spisov

Anton Martvoň
Anton Martvoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prokurátori by mohli nazerať do súdnych spisov a súdnych registrov vo veciach, na ktoré sa vzťahuje notifikačná povinnosť súdu podľa Občianskeho súdneho poriadku. Umožniť im to chcú poslanci Smeru-SD Vladimír Faič a Anton Martvoň.

 Pre novelu Občianskeho súdneho poriadku sa rozhodli preto, že viaceré súdy dôsledne neplnia svoju notifikačnú povinnosť voči okresným prokuratúram. "A ak ju aj splnia, z oznamu o začatí konaní, na ktoré sa vzťahuje Občiansky súdny poriadok, prokurátor nezíska informácie dôležité pre rozhodnutie, či je v konkrétnej veci potrebné vstúpiť do začatého súdneho konania," vysvetľujú v návrhu predkladatelia.

Účelom novely je podľa navrhovateľov zabezpečiť dôsledné plnenie úloh prokuratúry SR pri ochrane práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu. "Navrhovaným opatrením sa prispeje k zvýšeniu efektívnosti činnosti prokuratúry v netrestnej oblasti a zabezpečeniu účinnejšej ochrany práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu. Čo zvýši dôveru v prokuratúru Slovenskej republiky," tvrdia poslanci Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu