Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaplovič sa postaral o ďalšie študentské výdavky: Spoplatnil cudzí jazyk!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za programy v cudzom jazyku si študenti od budúceho akademického roka zaplatia. Spoplatnenie cudzojazyčných programov prináša vysokoškolská novela z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD), ktorú poslanci nedávno schválili v parlamente a platiť začala 1. januára 2013.

Ministerstvo tvrdí, že slovenských študentov, ktorí si volia programy v cudzom jazyku na Slovensku, je veľmi málo. Cieľom opatrenia bolo podľa hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka skôr prilákať na Slovensko viac zahraničných študentov. "Aby boli školy konkurencieschopné vďaka tomu, že ponúkajú jazykové alternatívy," zdôvodnil hovorca. Dodal, že domáci študenti majú naďalej možnosť študovať slovenský program, ktorý má cudzojazyčný ekvivalent a zapísať si predmety v cudzom jazyku.

Platiť nebudú tí, ktorí už momentálne študujú v cudzom jazyku. Podľa novely sa bude platiť za taký cudzojazyčný program, ktorý mal v čase, keď študent začínal študovať, na niektorej vysokej škole ekvivalent v slovenčine. Predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško si myslí, že slovenskí študenti sa nebudú hrnúť do týchto programov, keďže dnes majú veľa možností študovať v zahraničí s finančnou pomocou v rámci rôznych programov. "Je toľko možností študovať v zahraničí, že argumentácia typu 'nemám na to' neobstojí. My na Slovenskej technickej univerzite nie sme schopní naplniť kvóty, ktoré nám poskytuje Erazmus," doplnil s tým, že študenti nie sú takí ambiciózni, ako bývali. Smieško tvrdí, že vyučovanie v cudzom jazyku je náročnejšie a treba ho z niečoho zaplatiť. Školy doteraz nemohli vyberať peniaze za denné cudzojazyčné štúdium od zahraničných študentov, lebo podmienky v rámci EÚ musia byť pre všetkých rovnaké. Programy v cudzích jazykoch dnes ponúkajú napríklad Ekonomická univerzita v Bratislave či Univerzita Komenského.

Novinkou pre študentov, ktorú prináša vysokoškolská novela, je tiež to, že im škola musí zarátať kredity za štátnice. Študentom nedostatok kreditov spôsoboval problémy najmä v posledných ročníkoch, keď ich museli "naháňať" zapisovaním veľkého množstva predmetov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu