Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podľa Bugára by mal arogantný Gašparovič odstúpiť, Sulíkovi je na smiech

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič by mal podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii. Ako povedal Bugár dnes novinárom, prezident ukázal svoju aroganciu, keď si na termín dnešnej schôdze parlamentu naplánoval iné stretnutie, pričom vie, že NR SR je najvyššia inštitúcia v parlamentnej demokracii.

"Prezident sa bojí povedať dôvody a diskutovať. Videli sme dnes dvojitú aroganciu, a to nielen k opozícii, ale aj občanom, ktorí chcú vedieť, prečo sa prezident rozhodol tak, ako sa rozhodol," povedal Bugár s tým, že sále zatiaľ platí rozhodnutie NR SR o voľbe generálneho prokurátora, čo uznal aj ústavný súd. "Teda voľba bola zákonná. Jozef Čentéš bol v NR SR zvolený za generálneho prokurátora," konštatoval.

Strach a zbabelosť najlepšie vystihujú podľa predsedu SaS Richarda Sulíka to, čo sa dnes v parlamente stalo. "Najväčší zbabelec je Robert Fico, ktorý nechal 83 Kolesíkov robiť akési divadlo a opäť ich nechal sa zosmiešniť. Prezident mal dnes prísť, je to jeho povinnosť a mal vysvetliť, prečo úmyselne porušuje ústavu. Je na smiech, že prezident má náhradný program, neviem či išiel poľovať...," povedal. Ďalší krok je preto podanie obžaloby na prezidenta, čo je hanba. "Gašparovič je 20 rokov hanbou, ale čo stvára teraz, je neakceptovateľné. Keby mal štipku hanby, tak by odstúpil," dodal.

Vládna väčšina koná podľa predsedu KDH Jána Figeľa v zhode s prezidentom, ktorý neočakáva potrebu dialógu s parlamentom. "Nepovažujeme túto tému za ukončenú, pretože Slovensko potrebuje chrániť ústavnosť, zákonnosť a všetky predpoklady pre službu štátnej moci občanom SR, nie mocenským štruktúram alebo skupinám," povedal. Figeľa zaujíma, či kandidát Smeru na generálneho prokurátora Jaromír Čižnár je brat Petra Čižnára, ktorého Smer ustanovil za šéfa Jadrovej vyraďovacej spoločnosti.

Konanie prezidenta opakovane a hrubým spôsobom porušuje podľa Figeľa ústavu. Prezident vedome a svojvoľne prekračuje svoje kompetencie. "Nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov. To je podpora politiky koncentrácie moci Smeru, monopol moci, ktorý sa prejavuje v zákonodarnej oblasti, vo výkonnej oblasti a chce sa naplno prejaviť aj v kontrolnej oblasti. Dôkazom toho je ÚVO, NKÚ a teraz záujem o obsadenie najvyššieho postu na generálnej prokuratúre," uviedol predseda KDH.

To, že Smer odmietol schôdzu, že v NR SR nebol prezident, je podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša jasným dôkazom, že dôvody nevymenovania Čentéša sú neobhájiteľné. "Dokazuje to, že Smer a prezident sa správajú zbabelo. Odmietajú prísť pred poslancov a o dôvodoch diskutovať. Je zlé, keď máme vládnu väčšinu, ktorá je zbabelá, keď máme prezidenta, ktorý sa k veci nepostaví čelom," vyhlásil.

Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič je presvedčený, že opozícia nemôže fungovať tak, že podá návrh na zvolanie parlamentnej schôdze, Smer využije moc a podľahne pokušeniu, schôdzu neodhlasuje, opozícia si následne zvolá tlačovú besedu a tým je to vyriešené. "Musíme neštandardným spôsobom poukazovať na to, že niekto chce zalepiť ústa opozícii," povedal s tým, že úlohou opozície je kontrola vládnej moci.

Podľa nezaradeného poslanca a lídra strany NOVA Daniela Lipšica útok na štátnosť nie je kritika prezidenta SR a premiéra, ale keď jedna strana ovláda všetky mocenské pozície v štáte a odmieta vymenovať právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. Všetky kontrolné inštitúcie v štáte ovláda, alebo ide ovládnuť jedna strana. Už chýba len zavedenie vedúcej úlohy jednej strany v ústave. "Odmietanie zvolaných schôdzí je porušením ústavy. Ak ústava zakotvuje 30 poslancom právo zvolať schôdzu, tak sa musí uskutočniť a nielen, že sa zídeme," uviedol Lipšic s tým, že pripravuje podanie na ústavný súd, aby ten vyložil, či zvolanie schôdze znamená aj to, aby sa reálne uskutočnila.

Národná rada SR dnes neschválila program 13. schôdze, diskusia o dôvodoch nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora prezidentom SR Ivanom Gašparovičom teda nebola. Za program nehlasovali poslanci vládnej strany Smer-SD, ktorí majú v parlamente nadpolovičnú väčšinu. Proti programu schôdze bolo 74 poslancov. Program schôdze podporilo 59 opozičných poslancov, ktorých však nebolo dosť, aby program mohli bez podpory vládnych poslancov schváliť. Jeden poslanec sa zdržal hlasovania.

O zvolanie schôdze požiadali všetky opozičné strany. Tie chceli v NR SR presadiť uznesenie, podľa ktorého by parlament vyjadril vážne znepokojenie z toho, že prezident bez zákonných dôvodov nevymenoval Národnou radou SR riadne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu