Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Bratislave protestovali stovky ľudí, vystúpil aj novinár Tom Nicholson

Zhromaždení sa vyslovili za odstúpenie prezidenta z funkcie Zobraziť galériu (8)
Zhromaždení sa vyslovili za odstúpenie prezidenta z funkcie (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejné zhromaždenie na podporu petície za obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Bratislave malo pokojný priebeh. Hodžovo námestie od 18:00 postupne zaplnili asi štyri stovky ľudí, ktorí mohli na mieste petíciu aj podpísať. Za žalobu na prezidenta sa ľudia zasadzujú preto, lebo podľa nich úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval za generálneho prokurátora zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša.

Novinár Tom Nicholson, ktorý na zhromaždení vystúpil s príhovorom, označil celú snahu za dôležité gesto. "Ľudia potrebujú pocit, že sa niečo deje," povedal kanadský novinár.

Zhromaždení sa vyslovili za odstúpenie prezidenta z funkcie. Ďalej vyzývajú parlament, aby prijal legislatívu potrebnú na očistenie Generálnej prokuratúry od straníckej politiky, a to na základe dialógu s verejnosťou. Okrem Nicholsona vystúpili na podujatí aj hudobník Marián Greksa, blogeri Boris Kačáni a Slavomír Repka a aktivisti Andrej Lúčny a Ján Zavacký.

Hudobník Marián Greksa počas verejného zhromaždenia
Zobraziť galériu (8)
Hudobník Marián Greksa počas verejného zhromaždenia  (Zdroj: SITA)

"Naša petícia apeluje na 150 ľudí, ktorých sme si zvolili, aby nás zastupovali. Nie len na papieri a sladkými rečami, ale naozaj. Aby nás zastúpili a hlasovali za obžalovanie doc. JUDr. Ivana Gašparoviča, CSc z porušenia Ústavy SR a dali tak šancu Ústavnému súdu SR, aby urobil to, za čo ho platíme a nerobili jeho prácu namiesto neho," spomína sa na stránke, ktorá celé zhromaždenie koordinovala. Administrátori stránky tvrdia, že iniciatíva nie je o vládnej strane, opozícii, Čentéšovi, ani o štatúte prezidenta. Tŕňom v ich oku je osobne Ivan Gašparovič, "je to o dôvodnom podozrení, že tento človek, ktorý je nielen prezidentom, ale aj občanom tohto štátu... porušil zákon najdôležitejší - Ústavu SR."

Protestné zhromaždenie v Bratislave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

Opozícia dnes v parlamente podala návrh na obžalobu prezidenta. Pod návrh sa podpísalo 44 poslancov zo všetkých piatich opozičných poslaneckých klubov. Predseda parlamentu Pavol Paška je povinný do 30 dní zvolať mimoriadnu schôdzu, ktorej jediným bodom programu bude návrh na obžalobu prezidenta. Môže na nej vystúpiť hlava štátu, o uznesení sa rozhoduje kvalifikovanou väčšinou, teda za uznesenie musí zahlasovať 90 poslancov. Porušenie ústavy návrh na obžalobu konštatuje v dvoch veciach. Prvou je neprimeraná lehota na rozhodnutie o vymenovaní a druhým základom obžaloby je prekročenie právomocí prezidenta. Podľa opozície prezident rozhodoval na základe skutočností, ktoré sa týkali voľby kandidáta a nie jeho osoby. Prihliadal aj k profesijnému pochybeniu, ktoré však nemalo za následok žiadne disciplinárne stíhanie kandidáta.

Vládna strana Smer-SD sa už vyjadrila, že obžalobu prezidenta nepodporí, pretože pre ňu neexistujú žiadne dôvody. "Opozícia namiesto toho, aby ponúkla alternatívu, nevyberane útočí na hlavu štátu," napísala do reakcie premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu