Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Politológovia: Ak chce Gašparovič skončiť so cťou, mal by Čentéša vysvetliť

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je v záujme prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby verejne vystúpil v pléne Národnej rady SR a zdôvodnil svoje rozhodnutie nevymenovať parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Zhodli sa na tom nezávisle od seba politológovia Michal Horský a Ján Baránek. Či tak hlava štátu urobí a vládny Smer-SD program mimoriadnej schôdze na návrh opozície podporí, však podľa nich už nie je isté.

"Ak chce prezident so cťou ukončiť svoje druhé funkčné obdobie, niet lepšieho miesta ako v parlamente vysvetliť svoje dôvody, ktoré ho viedli k tomu, že sa rozhodol Čentéša nevymenovať. Dôležité je aj to, aby vládna strana zabezpečila uskutočnenie schôdze, pretože v spoločnosti hrozí zásadné rozštiepenie zástancov vládnej strany a tých, ktorí sú proti," podotkol Horský. Je však podľa neho otázne, či si sociálni demokrati túto hrozbu uvedomujú. Minimálne samotný prezident alebo jeho kancelária by však podľa neho mali presadzovať, aby sa mimoriadna schôdza riadne uskutočnila.

"Faktický dôvod, aby Smer-SD program schôdze nepodporil, neexistuje. Ale kto chce psa biť, palicu si nájde," komentoval Baránek. Podľa neho predstavitelia vládnej strany môžu mať záujem, aby sa v pléne o Čentéšovi nediskutovalo. Verejná diskusia by totiž mohla byť pre sociálnych demokratov ako aj prezidenta "nepríjemná". "Pri takejto diskusii by určite zazneli a dostali by sa na verejnosť aj argumenty, ktoré by nemuseli diskreditovať len prezidenta, ale aj vládnu stranu Smer. Prezident napríklad zamlčal, že Ústavný súd SR v predchádzajúcom rozhodnutí konštatoval, že voľba Čentéša bola zákonná," vysvetlil.

"Keď sa Národná rada SR rozhodne, že by sa touto témou vôbec zaoberala na svojom rokovaní, tak potom sa vyjadríme. Ale v tomto čase nemá prezident obhajovať seba a svoje kroky," povedal v utorok (8.1.) k účasti prezidenta na mimoriadnej schôdzi jeho hovorca Marek Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu