Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bytová agentúra MO ušila na mieru ponuku lukratívnej nehnuteľnosti

 Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bytová agentúra rezortu ministerstva obrany (BARMO) vypracovala osobitné ponukové konanie, v ktorom ponúkla na odpredaj lukratívnu nehnuteľnosť v Košiciach za podmienok ušitých na mieru konkrétnemu uchádzačovi.

Tvrdí to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Poukazuje pritom na podmienky, ktoré agentúra pri predaji nehnuteľnosti s primeranou cenou 639.000 eur stanovila.

Uchádzač o nehnuteľnosť by mal napríklad absolvovať povinnú prehliadku objektu, či zaplatiť zábezpeku v hodnote celej primeranej ceny. "Napríklad v komplexe Trinity v Bratislave bola cena zábezpeky niekoľkonásobne nižšia. Nemá to opodstatnenie, znižuje to počet záujemcov kvôli krátkosti času zohnať takú veľkú sumu," tvrdí Galko.

Podozrenie podľa neho vyvoláva aj požiadavka zložiť zábezpeku do 10.00 h 16. januára, pričom predkladať ponuky je možné až do 15.00 h toho istého dňa. BARMO pritom neuviedlo ani to, kedy dôjde k otváraniu obálok s ponukami uchádzačov a kedy bude súťaž vyhodnotená. "BARMO si tiež vyhradilo možnosť meniť podmienky a neprijať žiadne podmienky. Prečo potom vlastne robia súťaž?" pýtal sa Galko.

"BARMO si v ponuke nevyhradilo právo meniť podmienky počas súťaže, ale vyhradilo si právo konanie zrušiť, prípadne opakovať v prípade nevýhodných ponúk, respektíve zmeny okolností predaja," reagovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Ministerstvo obrany nastavenie samotnej súťaže bráni. Podľa neho zodpovedajú stanovené podmienky platnej legislatíve. Zákon totiž napríklad neukladá správcovi povinnosť stanoviť vopred termín otvárania obálok a nemá ani povinnosť uvádzať v ponuke, kedy boli predchádzajúce konania. Stanovenie zábezpeky na úrovni sto percent primeranej ceny vysvetľuje ministerstvo záujmom vytriediť iba serióznych záujemcov, ktorí disponujú dostatočnými finančnými prostriedkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu