Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Glváč tvrdí, že mu pokazili radosť: Kúpou dvoch lietadiel sa chcel pochváliť!

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Obmenu dvoch dopravných lietadiel L-410 za 9,8 mil. eur nepovažuje minister obrany Martin Glváč ani náčelník generálneho štábu Peter Vojtek za žiadny problém. Podľa Glváča sa tým naopak môžu pochváliť.

"Nevnímam túto obmenu, získanie týchto dvoch lietadiel ako žiadny problém a veľmi dôrazne sa ohradzujem proti akýmkoľvek nepravdám, ktoré som si v médiách vypočul," vyhlásil dnes Glváč. Denník Sme totiž minulý týždeň priniesol informáciu, že rezort obrany nakupuje bez verejnej súťaže dve menšie dopravné lietadlá L-410 turbolet. Obchod sa uskutočňuje „zmluvou na vykonanie modernizácie.“ Štát sa rozhodol, že staré lietadlá vymení za nové, za ktoré doplatí. Nedošlo tak k súťaži, do ktorej by sa mohlo zapojiť viac dodávateľov.

Podľa Glváča je všetko v poriadku. "My sme sa dokonca chceli týmto nákupom chváliť," hovorí. Firmu Manipul, ktorá pri nákupe robila sprostredkovateľa medzi rezortom a výrobcom lietadiel, Glváč podľa vlastných slov vôbec nepozná. Podľa denníka Sme sa spoločnosti Manipul na ministerstve obrany za vlády Smeru darí. Glváč to poprel. Tvrdí, že firma mala v rezorte zákazky aj za vlády SDKÚ a aj za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Práve podľa Galka bol nákup dvoch L-410 zbytočný. "Prečo potom Galko zaplatil splátku 2,4 mil. eur za tieto lietadlá?" reagoval Glváč.

Glváč vysvetľoval, že proces obstarávania lietadiel L-410 sa začal v máji 2009 a vychádzal z potrieb Ozbrojených síl (OS) SR. Peniaze na obmenu lietadiel našli v rozpočte na rok 2012. Mesiac december 2012 bol podľa Glváča pre rezort obrany veľmi úspešný, podarilo sa im ušetriť približne 10 mil. eur.

Náčelník generálneho štábu Vojtek hovorí, že lietadlá potrebovali a je rád, že ich majú. Pripomenul, že vláda Ivety Radičovej schválila v roku 2011 dokument, kde sa uvádza, že ozbrojené sily potrebujú štyri kusy lietadiel L-410.

"Je to jedna z priorít, tlačilo nás k tomu kritérium bezpečnosti. Dopravné letectvo je definované ako jedna z hlavných priorít pri nákupoch a obmenách," priblížil Vojtek. Náčelník generálneho štábu priznáva, že armáda by potrebovala lietadlá s väčším doletom aj nosnosťou ako L-410. Tie majú dolet do 1 500 km a ponesú 19 cestujúcich. Podľa Vojteka však práve na lietadlá tohto typu máme kompletnú logistiku, vycvičených pilotov a stroje dobre poznáme. "Vychádzame z toho, čo máme," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu