Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Gašparovič vyvracia názory: Zahraničné cesty nie sú o večerách a potriasaní rúk

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič vyvracia niektoré názory o tom, že zahraničné návštevy majú čisto zdvorilostný účel.

"Niekto si predstavuje, že si na nich iba potrasieme ruky, porozprávame sa a navečeriame. Nie je to tak - majú stanovený program a sú dané oblasti, o ktorých je potrebné hovoriť a kde je potrebné hľadať vzájomnú alebo jednostrannú podporu," priblížil v rozhovore.

Ako dodal, chodí na ne tiež množstvo podnikateľov, pričom takmer pri každej z nich sa uskutoční ekonomické fórum, vďaka ktorému sa získajú nové kontakty a uzatvoria dôležité obchodné kontrakty. Zároveň sa na nich podpisujú štátne zmluvy.

Prezident odcestuje na svoju prvú zahraničnú cestu v roku 2013 do Budapešti, kam ho pozval jeho maďarský partner János Áder. Ešte predtým príde na Slovensko srbský prezident Tomislav Nikolič. Na rozlúčkovú návštevu pred svojím odchodom z funkcie pricestuje najvyšší predstaviteľ Českej republiky Václav Klaus.

Gašparovič predpokladá, že francúzsky prezident Francois Hollande zavíta do SR začiatkom druhej polovice tohto roka. Od vzniku Slovenska tak nespravil ani jeden jeho predchodca. "Mám prísľub, že by sa to malo zrealizovať, naša diplomacia na tom pracuje," avizoval. Socialista Francois Mitterrand bol na Slovensku v roku 1988 ešte za éry bývalého Československa.

Slovenský prezident je rád, že v roku 2013, keď si SR pripomína 20. výročie svojej samostatnosti, sa na našom území uskutoční summit neformálneho združenia Stredoeurópskej iniciatívy (SEI). Vznikla v roku 1989 ako medzivládne fórum pre politickú, ekonomickú a kultúrnu spoluprácu medzi jej členskými krajinami. Jej hlavným cieľom bolo pomôcť krajinám strednej a východnej Európy v procese približovania k Európskej únii. Ako uvádza internetová stránka slovenského rezortu diplomacie, po rozšírení únie v roku 2004 sa začala prioritne orientovať na krajiny západného Balkánu a východnej Európy.

SEI od augusta 2006 zahŕňa 18 štátov - Albánsko, Bielorusko, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Českú republiku, Čiernu Horu, Chorvátsko, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovenskú republiku, Slovinsko, Srbsko, Taliansko a Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu