Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Právnik: Gašparovičova amnestia je premyslená

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezidentská amnestia udelená pri príležitosti 20. výročia samostatnej Slovenskej republiky je prepracovaná a premyslená. Myslí si to dekan Právnickej fakulty Paneurópskej vysokej školy a bývalý šéf vyšetrovateľov na ministerstve vnútra Jaroslav Ivor.

"Pri hodnotení radu amnestií, ktoré boli využité, je táto amnestia pomerne málo rozsiahla, je to premyslená amnestia a týka sa úzkeho počtu odsúdených osôb," povedal Ivor.

Podľa právnika premyslenosť amnestie spočíva vo viacerých obmedzujúcich ustanoveniach, ktoré z dosahu amnestie vylučujú niektoré kategórie trestných činov, ktorých spáchanie podľa Ivora vzbudilo ohlas na verejnosti a negatívne dôsledky. "Sú to najmä obmedzujúce ustanovenia vo vzťahu k trestným činom s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví, alebo škody veľkého rozsahu, drogových trestných činov, alebo zanedbanie povinnej výživy, na ktoré sa amnestia vôbec nevzťahuje," uviedol.

Jaroslav Ivor poukazuje na skutočnosť, že amnestia sa netýka prípadov, kde ešte nepadli právoplatné rozhodnutia o uložení trestov, čiže neskončených prípadov. "Na rozdiel od českého prezidenta, ktorý rozhodol aj o veciach právoplatne neskončených, kde sa trestné stíhanie vedie neprimerane dlho," podotkol.

Ivor tiež tvrdí, že s rozsahom Gašparovičovej amnestie je možné súhlasiť, keďže sa týka najmä osôb, ktoré boli prvýkrát trestne stíhané alebo odsúdených mladistvých osôb a osôb odsúdených prevažne za nedbalostné trestné činy. Podľa Ivora má amnestia aj prvok prevencie ako určitého dobrodenia. "Prezident ho má právo udeliť s tým, aby si ľudia, na ktorých sa dosah amnestie prejaví, uvedomili toto dobrodenie a pokiaľ už skĺzli na šikmú plochu, aby sa tam nevracali," ozrejmil.

Prezident Ivan Gašparovič udelil amnestiu pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky. Amnestia sa nevzťahuje na tých, ktorí boli odsúdení na viac ako 18 mesiacov, ani na ľudí odsúdených za spáchanie trestných činov s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu.

Prezident odpúšťa tresty odňatia slobody, ktorých výkon je podmienečne odložený, odpúšťa nevykonané tresty uložené mladistvým a väzňom v ústavoch s minimálnym stupňom stráženia, ktorí nedostali viac ako 18 mesiacov. Odpúšťa tiež tresty vyhostenia uložené ešte pred 1. augustom 2004 ľuďom, ktorí sú v súčasnosti občanmi iných štátov Európskej únie. Hlava štátu odpúšťa aj nevykonané tresty odňatia slobody za vojenské trestné činy spáchané vojakmi v povinnej základnej vojenskej službe či v povinnej náhradnej vojenskej službe. Nevzťahuje sa to však na tých, ktorých odsúdili za trestné činy porušovania práv vojakov.

Prezidentova amnestia sa nevzťahuje na ľudí odsúdených za spáchanie trestných činov s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu. Gašparovič nepomôže ani odsúdeným za zanedbanie povinnej výživy, ohrozovanie mravnej výchovy, šírenie toxikománie a podávanie alkoholu mládeži. Rovnako sa amnestia nevzťahuje ani na tresty uložené za ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky a opilstva a na tresty osobám, ktoré boli v posledných desiatich rokoch pred ich uložením odsúdené za úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody, výkon ktorého nebol odložený.

Niektorým ľuďom, na ktorých sa amnestia z uvedených dôvodov nevzťahuje, však prezident odpustil. Ide o osoby, ktoré trpia nevyliečiteľnou životu nebezpečnou chorobou, ľudí starších ako 65 rokov odsúdených na menej ako 18 mesiacov a tehotné ženy, ktoré dostali tiež menej ako 18 mesiacov a starajú sa najmenej ešte o jedno dieťa mladšie ako 15 rokov. Výnimku tvoria aj osamelé ženy či muži, ktorí sa starajú najmenej o dve deti mladšie ako 15 rokov, aj keď už boli v posledných desiatich rokoch odsúdení za úmyselný trestný čin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu