Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozícia: Smer chcel ožobračovať ľudí, nevyšlo mu to!

Robert Fico počas TB po skončení rokovania 40. schôdze vlády
Robert Fico počas TB po skončení rokovania 40. schôdze vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD chcel schválením novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) ožobračovať ľudí, no nevyšlo mu to. Na dnešnom brífingu to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Reagoval tak na závery poslaneckého grémia, že snemovňa právnu normu odloží na januárovú schôdzu.

Hrušovský je presvedčený, že dôvody na skrátené legislatívne konanie neboli. "Vláda zvýšila ľuďom dane, týmto návrhom chce finančným skupinám zvýšiť príjmy. To je nehoráznosť. Odklad návrhu zákona považujeme za zľaknutie sa. Stranu Smer-SD sme prichytili, ako chcela ožobračovať všetkých ľudí. Rozhodnutie je víťazstvom nielen opozičných strán, ale všetkých občanov, preto sme ho prijali s úsmevom a istou iróniou. Chlapci sa chceli s nami a s občanmi pohrať, no nevyšlo im to," povedal Hrušovský.

Podľa Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) sa dnešným rozhodnutím vianočný darček pre finančné skupiny stojace za stranou Smer-SD nekoná. "Je to dobrá správa pre občanov a mne to dáva nádej, že ak sa robí opozičná politika dôsledne, tak má zmysel," povedala. László Solymos (Most-Híd) upozornil, že vláda chcela znásilniť demokraciu, lebo na skrátené konanie neboli dôvody.

Martin Poliačik (SaS) označil odsun novely za prvú kapituláciu Smeru-SD v tomto volebnom období. "Mysleli si, že pre nich žiadne pravidlá neplatia, že je ich možné obchádzať a ignorovať. Som rád, že opozícia ukázala, že neboli splnené podmienky na skrátené konanie, a tým pádom sme boli zavádzaní a klamaní. Dúfam, že to bude zdvihnutý prst pre vládu, že pravidlá platia aj pre nich," vyhlásil.

Hrušovský uznal, že opozícia návrh ako taký nezastavila, a ten môže byť v januári schválený. "Politicky sme zatiaľ tento problém neuzavreli, nevylučujem, že bude mať pokračovanie, ak sa Smer-SD rozhodne zákon schváliť," odvetil na otázku, či opozícia pripúšťa návrh na odvolanie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Odklad hlasovania považuje Hrušovský za čiastočné riešenie, no úspech opozície.

"Len kresťanskí farizeji môžu takto klamať pred Vianocami. Boli to práve oni, ktorí napchali PPC do gágora Pente. Návrh zákona nemá s touto finančnou skupinou nič spoločné", reaguje Robert Fico na vyjadrenia opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu