Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda dnes zasadne poslednýkrát v tomto roku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministri sa dnes zídu na poslednom rokovaní v tomto roku. Na termíne ďalšej vládnej schôdze, ktorá už bude v roku 2013, sa jej členovia dohodnú počas dnešného zasadnutia.

Na programe 40. schôdze je novela zákona, ktorá má zjednodušiť uznávanie dokladov o vzdelaní získaných v zahraničí. Cieľom normy je, aby sa rovnaké podmienky, ktoré sú ustanovené pre dosiahnutie určitého stupňa vzdelania na Slovensku, uplatňovali aj na iných štátnych príslušníkov. Návrh posilňuje inštitút kompenzačných mechanizmov, teda náhradných opatrení, ktoré odstraňujú prípadné rozdiely vo vzdelaní alebo odbornej príprave na Slovensku a v zahraničí.

Kabinet sa bude zaoberať aj koncepciou štátnej politiky v oblasti športu z dielne ministerstva školstva. V rámci tejto koncepcie plánuje šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) školákom na prvom stupni základných škôl zaviesť tri hodiny telocviku týždenne. Súbor opatrení má pripraviť do konca budúceho roka. Okrem toho návrh koncepcie počíta s výstavbou národného futbalového štadióna. Tento cieľ chce vláda realizovať "priebežne do roku 2020". Exekutíva plánuje stavať aj niekoľko menších hokejových štadiónov.

Ministri by mali hovoriť aj o stratégii na znižovanie prachových častíc v ovzduší. Slovensko tak ako viaceré iné európske krajiny neplní požiadavky európskej smernice o kvalite okolitého ovzdušia a čistejšom ovzduší. Európska komisia (EK) preto voči SR vedie právne konanie. Ako upozornil envirorezort, navrhované opatrenia v stratégii majú v mnohých prípadoch značné finančné požiadavky, avšak za viacročné neplnenie požiadaviek smernice hrozia Slovensku sankcie zo strany EK mnohonásobne vyššie. Problém s prekračovaním stanovených limitov prachových častíc v ovzduší je na Slovensku najmä v oblastiach s vysokou hustotou obyvateľstva, hlavne v zimnom období.

Na programe sú tiež personálne otázky. Vláda plánuje odvolať 32 prednostov krajských úradov, a to životného prostredia, pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, stavebných úradov a školských úradov. Dôvodom je komplexná reforma štátnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa), v rámci ktorej sa v prvom kroku zruší 64 štátnych úradov.

Koordinácia čerpania eurofondov na Slovensku má od apríla budúceho roka prejsť z ministerstva dopravy na Úrad vlády (ÚV) SR. Vyplýva to z návrhu novely kompetenčného zákona. "Cieľom návrhu zákona je zlepšenie koordinácie a čerpania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie," konštatuje v materiáli predkladateľ, vedúci ÚV SR. Predložený návrh podľa neho reaguje aj na skutočnosť, že v novembri bola zriadená funkcia podpredsedu vlády pre investície.

Štát posilní zdroje Exportno-importnej banky SR (Eximbanky) o dodatočných 60 miliónov eur, a to z prostriedkov štátnych finančných aktív. Tieto peniaze sa prevedú do základného imania banky a následne sa rozdelia do jej dvoch fondov - 40 miliónov eur pôjde do fondu na krytie neobchodovateľných rizík a 20 miliónov eur do fondu na záruky.

"Cieľom uvedených zmien je posilniť obchodné činnosti Eximbanky z dôvodu snahy o zvýšenie rastu slovenskej ekonomiky, a tým rýchlejšie prekonať dôsledky pretrvávajúcej finančnej a hospodárskej krízy," konštatuje sa v materiáli, o ktorom bude dnes tiež rokovať vláda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu