Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Borec: Zmeny v justícii zatraktívnia Slovensko aj pre investorov

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zlepšovanie podnikateľského prostredia na Slovensku si bude nevyhnutne vyžadovať aj viaceré reformy v oblasti súdnictva a vymožiteľnosti práva.

Vláda aj preto pripravuje legislatívne zmeny na zrýchlenie súdneho konania, zlepšenie platobnej disciplíny, sprehľadnenie úpravy spotrebiteľského práva a zefektívnenie obchodnej arbitráže. Informoval dnes o tom minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorý sa zúčastnil na podujatí Austrian Business Circle.
      
"Uvedomujeme si význam stabilného právneho prostredia a dobrej vymožiteľnosti práva pre podnikanie,"
podčiarkol Borec.
      
Zúčastnení zahraniční investori poukazovali najmä na prípady, kedy lokálny partner nezaplatí za tovar a vynesenie rozsudku umelo zdržiava. Podľa šéfa rezortu justície by prieťahy spôsobené doručovaním platobných rozkazov a iných súdnych rozhodnutí mohli vyriešiť takzvané dátové schránky. Tie by mali všetci podnikatelia a dokumenty, ktoré tam budú zaslané sa budú považovať za doručené.
      
"Minister Borec ako bývalý rozhodca vyzdvihol aj význam obchodnej arbitráže ako alternatívy k súdnemu riešeniu sporov. Na súčasné problémy rozhodcovského konania, ktoré vidí v zneužívaní arbitráže na úkor spotrebiteľov, chce ministerstvo reagovať novelou zákona o rozhodcovskom konaní," informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu