Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zamestnanci súdov dostali sľúbené odmeny, spolu milión eur

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Vianočné odmeny, ktoré zamestnancom súdov po ich protestnom pochode prisľúbil minister spravodlivosti Tomáš Borec, už justiční pracovníci dostali. Podľa informácií z ministerstva spravodlivosti bolo rozdelených asi milión eur.

"Väčšina ľudí je spokojných," povedala predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková. Nevedela povedať, či každý zo 4500 zamestnancov súdov odmenu dostal, ani to, aké boli najvyššie či najnižšie odmeny. "To je plne v kompetencii príslušných predsedov súdov, určite by však mal byť uplatnený princíp zásluhovosti, nie plošné vyplácanie," povedal Pavol Kubík z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

Odmeny boli podľa Božkovej v priemere na úrovni 40 percent tarify. Platy týchto zamestnancov sa pohybujú medzi 350 a 500 eurami. Za vyššie platy a viac peňazí v justícii zvažovali štrajk. Po protestnom pochode v novembri sa ministerstvo spravodlivosti s odborármi dohodlo, že peniaze, ktoré v budúcom roku ušetrí zmrazením sudcovských platov, použije v prospech ostatných zamestnancov justície. To znamená, že v budúcom roku sa by sa nemalo na súdoch hromadne prepúšťať a nemali by sa ani znižovať platy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu