Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hlina: Vzdám sa poslaneckého mandátu, ak ma na to vyzve aspoň 90 poslancov

Alojz Hlina
Alojz Hlina

BRATISLAVA - Nezávislý poslanec NRSR Alojz Hlina sa vzdá svojho poslaneckého mandátu, ak sa do utorka 11. decembra do 14. hodiny aspoň 90 poslancov podpíše pod text vyhlásenia, ktoré ho k tomuto kroku vyzýva. Hlina to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Chcem sa vyhnúť rečiam, či som sa na niekoho chrbte dostal do parlamentu, respektíve, či som konal korektne, preto prehlasujem, že v prípade, ak sa 90 poslancov podpíše pod nasledovnú výzvu, vzdám sa poslaneckého mandátu," uviedol Hlina, ktorý si na zverejnenie svojho apelu na poslancov zámerne vybral 10. december, Deň ľudských práv.

Zároveň poslancom ponúkol aj text výzvy, pod ktorú by sa mali podpisovať: "My, dolu podpísaní poslanci, vyzývame týmto Alojza Hlinu, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Odôvodnenie: Poslanec Alojz Hlina kandidoval do NR SR ako nezávislý kandidát na kandidátke OĽaNO, hnutia, ktoré vytvorilo platformu na to, aby nezávislí kandidáti mohli kandidovať do NR SR. Napriek týmto skutočnostiam však tým, že vystúpil z poslaneckého klubu tohto hnutia, porušil princípy parlamentnej demokracie a jeho pôsobenie v slovenskom parlamente nepredstavuje prínos pre našu spoločnosť."

Hlina zdôraznil, že vo voľbách 2012 kandidoval do Národnej rady SR ako nezávislý kandidát. "Hnutie OĽaNO podľa ich vlastného vyhlásenia vytvorilo len formálnu platformu na to, aby mohli nezávislí kandidáti kandidovať do parlamentu. Predvolebnú kampaň som si hradil z vlastných zdrojov, vo voľbách som bol ako nezávislý zvolený do parlamentu," upozornil Hlina.

"Zajtra o 14.00 hodine, v prípade, že bude zozbieraných 90 podpisov poslancov pod výzvu na vzdanie sa mandátu, som pripravený vzdať sa poslaneckého mandátu. V prípade, že podpisy nebudú zozbierané, na mojom statuse sa nič meniť nebude a budem si naďalej uplatňovať môj poslanecký mandát získaný vo voľbách podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia. To znamená, presne tak ako doposiaľ," zdôraznil Hlina. Dodal, že jeho ponuka poslancom je jednorazová a v budúcnosti ju nebude opakovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu