Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čaplovič: Beblavý si pozmeňovací návrh rozpočtu zle interpretoval

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) nesúhlasí s tvrdením poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého, že vláda sa snaží pozmeňovacím návrhom k rozpočtu zatlačiť na učiteľov.

Opozičný poslanec hovorí, že vládny Smer-SD novým znením návrhu rozpočtu odkazuje učiteľom, aby buď vzali ponúknutý nárast tarifných platov o päť percent, alebo nedostanú nič. "Vaša interpretácia je trošku nepresná," povedal dnes Čaplovič Beblavému na rokovaní školského parlamentného výboru. Čaplovič pripomenul, že na stole je stále ponuka na päťpercentné zvýšenie tarifných platov pre pedagogických zamestnancov a päťpercentné zvýšenie platov nepedagogických pracovníkov účelovo určených.

Pozmeňujúci návrh vlády konštatuje, že platové tarify od 1. januára budúceho roku stúpnu o 0 %, ak sa v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na budúci rok nedohodne inak. Ten istý pozmeňujúci návrh pritom v kapitole všeobecná pokladničná správa vytvára zdroje v sume 68,3 mil. eur, čo zodpovedná 5-percentnému navrhovanému zvýšeniu učiteľských taríf. "O tomto návrhu som sa teraz dopočul," reagoval šéf školských odborárov Pavel Ondek. Odborár nechce hovoriť o vydieraní, myslí si však, že "o niečom to svedčí". Ondek doplnil, že ak sa odborári s vládou na ničom do Vianoc nedohodnú, k celej záležitosti sa vrátia až v januári.

Školskí odborári v stredu neprijali vládnu ponuku na zvýšenie tarifných platov o päť percent. Vláda na pondelkovom rokovaní so školskými odborármi dala ponuku, ktorá by v konečnom dôsledku mala priniesť 7,5-percentné zvýšenie miezd. Kabinet naďalej trvá na zvýšení platov o päť percent do tarifných platov pedagogických zamestnancov regionálneho školstva a päť percent pre nepedagogických zamestnancov účelovo určených.

Ďalšie peniaze by sa k nim mali dostať vďaka nariadeniu vlády, ktoré zabezpečí, aby z časti normatívu určeného na mzdové prostriedky išlo na platy pedagogických zamestnancov celých 100 percent a nie 90 percent ako doteraz. Vláda okrem toho ponúkla učiteľom, ktorí majú 25 rokov praxe a dovŕšili 55 rokov, definitívu. Prisľúbila im, že peniaze ušetrené prepúšťaním učiteľov pôjdu predovšetkým na platy zamestnancov školstva.

Zároveň im sľubujú, že peniaze získané z optimalizácie siete škôl sa použijú na prevádzku ostatných škôl. Na roky 2014 až 2016 však zostáva otvorená otázka požadovaného zvýšenia peňazí do školstva každoročne o 0,3 percenta HDP. Vláda to nevie zaručiť, pretože nevie, aký bude ekonomický vývoj do ďalších rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu