Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dnes poslancov čaká zdravotníctvo, pokračujú hazardom a daňami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novelou zákona o zdravotnom poistení, ktorú parlament nestihol prediskutovať v utorok, odštartujú poslanci tretí deň 11. schôdze parlamentu. Návrhom sa od budúceho roka má na príjmy z dividend a podielov na zisku obchodných spoločností zvýšiť sadzba na zdravotné poistenie zo súčasných 10 percent na 14 percent.

Na zdravotné odvody z dividend sa má vzťahovať vyšší maximálny vymeriavací základ ako na ostatné príjmy. Kým pri ostatných príjmoch bude maximálny ročný vymeriavací základ 60-násobkom priemernej mzdy, pri dividendách bude osobitný maximálny ročný vymeriavací základ na úrovni 120-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Suma vyplatených dividend sa pritom nemá započítavať do celkových príjmov, a preto sa nemôže stať, že by osoba zaplatila zdravotné odvody len z dividend a vyhla sa plateniu odvodov z ostatných príjmov.

Rokovanie bude pokračovať rozpravou k novele zákona o hazardných hrách. Vládni i opoziční zákonodarcovia k novele predložili viacero pozmeňujúcich návrhov. Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce dokonca pozmeňujúcim návrhom zmeniť zákon o správnych poplatkoch a upraviť výšku poplatkov v stavebnej oblasti. Za predstavené zmeny si vyslúžila kritiku opozície, keďže Smer-SD týmto krokom podľa poslanca SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka opravuje vlastný zákon, ktorý len nedávno schválil. „To je tak neprofesionálne a svedčí to o strašnom bordeli, ktorý tam máte,“ vyhlásil v rozprave Kaník.

Poslancov potom čaká návrh zákona o obmedzení platieb v hotovosti. Následne národná rada otvorí diskusiu k novele zákona o dani z príjmov. Právna norma zvyšuje sadzbu dane z príjmov pre právnické osoby z 19 na 23 percent. Zároveň obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov pre živnostníkov na maximálnu výšku 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Zruší sa i možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. V prípade fyzických osôb sa má uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane.

Sprísnia sa podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, resp. manžela. Uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti bude možné na manželku (manžela), ktorá žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti a stará sa o maloleté dieťa tiež žijúce s daňovníkom v domácnosti do zániku nároku na rodičovský príspevok na dieťa alebo manželku ,ktorá poberala v zdaňovacom období príspevok na opatrovanie alebo bola evidovaná na úrade práce.

Zmeny by sa však mali dotknúť aj vybraných ústavných činiteľov. Ministerstvo financií navrhlo zaviesť dodatočnú osobitnú sadzbu dane vo výške päť percent, a to pre poslancov, prezidenta, členov vlády či predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu