Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hlina sa informoval u Tichého, či sa časť GP nevenuje realitám

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Alojz Hlina dnes u zastupujúceho šéfa prokuratúry Ladislava Tichého zisťoval, či sa časť Generálnej prokuratúry "venuje realitnej činnosti a ponúka špeciálne služby nadštandardného charakteru".

Týmto označením Hlina naráža na kauzu, na ktorú upozornil denník Sme. Bývalý generálny prokurátor a terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka je podľa denníka Sme podozrivý zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. V dnešnom vydaní denníka sa píše o tom, že poslal list jednej zo sporiacich sa strán o bytovku v Bernolákove. V liste sa píše, že súhlasí s prevodom bytovky. Kataster umožnil prepis nehnuteľnosti napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou. Hlina chcel o prípade hovoriť priamo s Trnkom, ale prijal ho Tichý.

"V zásade mi potvrdil tie skutočnosti, o ktorých sa hovorí - to znamená, že do konania vstúpil pán Trnka takým spôsobom, že vydal nejaké stanovisko," uviedol Hlina.

Tichý povedal Hlinovi, že v tejto chvíli nevie posúdiť, či nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa. "Posudzujú to a nejaké oficiálne stanovisko k tejto veci dajú v priebehu budúceho týždňa," parafrázoval Hlina Tichého vyjadrenie. Hlinovi z toho, čo sa dozvedel vyplýva, že "si to niekto trošku pomýlil a konal nadštandardne a vstupoval nenáležite do štátnej inštitúcie - takýmto spôsobom nemôže konať".

Hlina hovorí, že teraz sú v tejto záležitosti dôležité dve roviny - okrem vyšetrovacej aj tá interná na Generálnej prokuratúre. "To znamená, ako oni to budú riešiť v zmysle ich kárnych možností, "dodal Hlina. Podľa toho, čo počul, už boli údajne nejakí ľudia aj vypočutí. "A pán Trnka bude v tejto veci vypočutý vyšetrovateľom," uviedol.

Hlina na prípad upozorní aj expresívnejšou formou. V piatok popoludní bude pri vchode do Generálnej prokuratúry promovať otvorenie "realitnej kancelárie" Generálnej prokuratúry. "Toto je jedna z možností, ako upozorniť, že časť tejto inštitúcie sa nevenuje tomu, čomu sa má podľa zákona," vyhlásil Hlina. V utorok sa aj na rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu operatívne dohodnú, koho by mali v tomto prípade predvolať a požiadať o vysvetlenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu